Radar · Miljö

Utbyggnaden av oljeledningen Keystone XL startar trots protester

Manifestation i Fort Peck Indian Reservation i Montana mot Keystone XL-oljeledningen från i höstas.

Trots uppmaningar från miljöaktivister att vänta med projektet på grund av Corona-pandemin, så uppgav TC Energy att de nu börjat med utbyggnaden av Keystone XL, en oljeledning som ska transportera oljesand från Kanada till USA.

Det kanadensiska bolaget TC Energy uppgav i måndags att de i helgen påbörjat att bygga Keystone XL, en oljesandledning över gränsen mellan USA, uppger AP.

Oljeledningen har kantats av en rad stridigheter, där miljöaktivister och urinvånare kämpat för att stoppa oljeledningen.  Barack Obama stoppade projektet 2015 med motiveringen att det motverkade arbetet med att minska användandet av fossila bränslen. Men när president Donald Trump tillträdde rev han upp förbudet och gav grönt ljus till bygget som om det färdigställs ska kunna forsla upp till 830 000 fat olja om dagen.

Projektet och motståndet mot Keystone XL blev känt över hela världen sedan företrädare för olika delar av USA:s ursprungsbefolkning protesterat tillsammans med miljöaktivister i reservatet Standing Rock.

AP uppger att fler domstolsförhandlingar fortfarande pågår och att en ska hållas i nästa vecka. På grund av coronaviruset är många urinvånare och längs oljeledningen oroliga över de bostadskomplex som ska byggas och som ska inrymma tusentals byggjobbare kan komma att sprida coronaviruset.

TC Energy uppger att det planerar att kontrollera alla som kommer in på arbetsplatserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV