Radar · Migration

Lokalpolitiker hoppar av efter Centerns vändning om gymnasielagen

Mikael Kinning tycker att många partier har tappat känslan för vad medmänsklighet innebär och inte borde ha med det i sin retorik.

Efter att centern i förra veckan svängt i frågan om att ge lättnader för de ungdomar som omfattas av gymnasielagen märks interna protester. I Vellinge har politikern Mikael Kinning avsagt sig sitt uppdrag i protest. ”Jag kan inte se folk i ögonen om jag fortsätter för ett parti som driver denna fråga”, säger han.

Det var på ett villkor som Mikael Kinning engagerade sig i centerpartiet i Vellinge för två år sedan: att man förde en human migrationspolitik. Han har sedan 2015 engagerat sig för ensamkommande flyktingbarn som kom till kommunen och startade bland annat projektet Medmänniska nu.

– Jag blev tillfrågad att engagera mig och det var detta villkor som jag hade. När centerpartiet 2018 röstade för gymnasielagen så kände jag att jag kunde gå med, även om lagen inte var perfekt, säger han.

I och med att partiet i förra veckan svängde i frågan om att ge lättnader för de ungdomar som omfattas av gymnasielagen (bland annat genom att ge dem tolv månader på sig att hitta ett jobb efter gymnasiet istället för sex månader som lagen säger nu) så känner Mikael Kinning att han inte kan vara kvar i partiet.

"Skulle inte kunna se folk i ögonen"

– Jag skulle inte kunna gå på stan och träffa de familjer som tagit sig an en ungdom och säga att jag representerar ett parti som driver en liknande fråga. Jag skulle inte kunna se dem i ögonen, säger han.

Han påpekar att det inte var längesedan (i april) som centerns migrationspolitiska talesperson Jonny Cato uttrycke att Sverige måste ge lättnader till dessa ungdomar under coronapandemin.

– De menar nu att uttalandet inte var förankrat i partiet, men de pratar väl med varandra varje dag! Jag tror det bara handlar om politik och att de ser en möjlighet att ansluta sig till alliansen i framtiden när nästa valrörelse drar igång, säger han.

Argumenten som centerpartiet uppger, att man redan gett möjlighet till 2000 unga att stanna och att man nu måste fokusera på att hitta en långsiktig lagstiftning, ger han inte mycket för.

"Nationalekonomiskt helt korkat"

– Man vänder 5000 andra ryggen. Nationalekonomiskt är det helt korkat att göra så här. Det här har inget med framtida migrationspolitik att göra. Det är en väl definierad grupp man hjälper och sista dagen att ansöka för att omfattas av lagen var i september 2018.

Att säga att man inte vill lappa och laga en trasig lag fungerar inte heller, menar Mikael Kinning.

– Något som är trasigt måste man lappa och laga. Det var något som man redan från början visste var lite trasigt, säger han.

Han känner både besvikelse och tomhet.

– Det är ledsamt att de som ansträngt sig så för att studera och söka jobb inte får ett kvitto på att de gjort allt som vi sagt till dem att göra. Här har de läst om ryggradslösa djur och religionsfrihet och så får de inte stanna kvar för att de inte får ett jobb.

Besviken på populistiskt debattklimat

Han är också besviken på debattklimatet där politiker pratar om ”vuxna män från andra länder”.

– Det är inget annat än populistiskt när man använder sådana ord. Men 60 procent av svenskarna vill fortfarande ha en human flyktingpolitik.

Mikael Kinning kommer nu att helt lämna politiken i Vellinge.

– Det går ju att jobba ute i verkligheten också. Nu ska jag fira jul och sedan får vi se vad jag gör, säger han.