Radar · Migration

C: Gymnasielagens regler bör lättas upp under pandemin

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato.

Ungdomar som fått uppehållstillstånd på grund av nya gymnasielagen kommer påverkas hårt av coronakrisen då deras möjligheter till uppehållstillstånd hänger på att hitta ett arbete. Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato menar att reglerna måste lättas upp tillfälligt, rapporterar Ekot.

Olika grupper påverkas på olika sätt av den pågående coronapandemin. För ungdomar som fått uppehållstillstånd på grund av den nya gymnasielagen kan den ekonomiska krisen innebära att de utvisas.

Lagen säger förenklat att den som fått avslag på sin asylansökan kan få stanna i Sverige på grund av gymnasiestudier. Efter att studierna avslutats måste personen hitta ett jobb inom sex månader och anställningen måste vara i minst två år. Finns inget jobb att få eller söka försvinner därmed möjligheterna att få stanna i Sverige.

I en skriftlig kommentar skickad till Ekot säger migrationsminister Morgan Johansson att det inte finns några planer på att ändra regelverket. Centerpartiet, som stöttade regeringen när lagen infördes men också har kritiserat dess utformning, säger nu att lagen bör förändras. De vill antingen se att ungdomarna får ett år istället för sex månader på sig att hitta ett arbete alternativt att ungdomarna inte ska behöva visa upp ett anställningsbevis som sträcker sig hela två år framåt, som lagen i dag kräver för förlängt uppehållstillstånd.

– Nu ser vi väldigt många som börjar bli klara med sin utbildning, var lovade arbeten, arbeten som inte längre finns kvar, med tanke på den ekonomiska situation som landet befinner sig i, säger Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato till Ekot.

Miljöpartiet öppnar också för att se över lagen och villkoren, enligt partiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

Från Moderaternas håll är dörren dock stängd:

– Jag tror att det är väldigt många sjuka människor i dag som har det väldigt, väldigt tufft. Där ligger mitt fokus. Att nu ge människor uppehållstillstånd, i praktiken, trots att de saknar skyddsskäl i Sverige, det är fel på alla tänkbara sätt, säger partiledaren Ulf Kristersson till Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV