Radar · Inrikes

Säpo efter ryktesspridning på sociala medier: ”Var källkritisk”

Säkerhetspolisens (Säpo) huvudkontor i Solna.

Efter att polisen höjt sin närvaro på vissa platser efter terrordåden i Frankrike och Österrike har en del rykten spridit sig på sociala medier. Nu uttalar sig Säkerhetspolisen om ryktena.

Redan i onsdags beslutade Polismyndigheten om en ”nationell särskild händelse”, vilket innebär att polisen höjer sin närvaro på vissa platser och objekt som anses nödvändiga. Bakgrunden är terrordåden i Frankrike och Österrike.

Efter beslutet från Polismyndigheten, har flera rykten spridit sig på sociala medier, där människor uppmanats att undvika folksamlingar och vissa specifika platser i framförallt centrala Stockholm.

Nu  uppmanar Säkerhetspolisen till källkritik gällande ryktesspridningen.

– Utifrån Säkerhetspolisens synpunkt kan vi bara konstatera, som alltid gäller, att man ska vara källkritisk och följa information från myndigheter, skriver Karl Melin, presschef på säkerhetspolisen, till Aftonbladet.

Karl Melin hänvisar vidare till polisen, som redan tidigare under dagen meddelade att det i nuläget inte finns några generella rekommendationer om att undvika några specifika platser.