Radar · Miljö

Extinction rebellion kraftsamlar i Stockholm

Polis pratar med klimataktivister från miljöorganisationen Extinction Rebellion i samband med en aktion från i somras.

Under två dagar kommer en rad aktioner äga rum i Stockholm, utförda av aktivistgruppen Extinction rebellion. Det för att pressa regering och riksdag mot nettonollutsläpp 2025.

Det har gått mer än två år sedan centrala London lamslogs av tusentals aktivister från Extinction rebellion. En aktionsgrupp som snart fick fäste i Sverige, där återkommande aktioner inträffar – för att förmå politiker att kraftigt accelerera klimatomställningen. Men det mediala genomslaget har på senare tid minskat. Nu kraftsamlar gruppen igen, den här gången i Stockholm, för att under fredagen och lördagen utföra aktioner, genom civil olydnad.

– Civil olydnad är det som lett till störst samhällsförändringar på kortast tid, säger Albin Björk, en av aktivisterna som kommer att delta.

Han är läkaren som nyligen genomförde en 13 dagar lång hungerstrejk på Mynttorget, utanför Riksdagshuset. En hungerstrejk som likt en stafett tagits över av andra aktivister från Extinction rebellion och som pågår parallellt med de nu utlysta aktionerna.

– Vi befinner oss i ett läge där etablissemanget ignorerar klimatkrisen, då är det nödvändigt att medborgarna tar sin plikt och står upp för vår kollektiva överlevnaden, fortsätter Albin Björck.

"Vi tänker göra allt för att vända utvecklingen"

Kraven är långtgående, bland annat nettonoll utsläpp till 2025.

– Varje tiondels grad räknas. Vi ser redan nu hur världen ser ut vid 1,1 graders uppvärmning och frågan är om vi kan leva upp till Parisavtalet med den koldioxid som redan släppts ut, så det är ett väldigt allvarligt läge och vi tänker göra allt för att vända utvecklingen, säger Albin Björck.

Som det är nu är det inget riksdagsparti som förespråkar en så snabb utfasning av fossila bränslen. Flera partier har pekat på hur exempelvis höga bensinpriser slår mot landsbygd. Hur ser du på det?

– Att omställningen sker rättvist är en jätteviktig del och självklart ska det vara möjligt att bo på landet. Det är också något vi förespråkar men att fortsätta som nu kan inte vara ett alternativ, för då kommer ingen överleva.

– Det handlar om det orimliga i att göra så att planeten blir obebolig och att ställa det mot att kunna köra bil billigt. De fysiska lagarna är inte lika lätta att rucka på som att införa policys som gör det möjligt att bo på landsbygden.

Inga massaktioner att vänta

Men trots att Extinction rebellion nu kraftsamlar, är det inga scener likt de som inträffade i London 2018, som kommer att inträffa. Det här året utesluter Coronapandemin alla ansatser till massaktioner.

– Det kommer att vara en del tillresta men storleken kommer att vara begränsad för att minska de sociala kontakterna. Aktionerna kommer också att vara designade så att det inte krävs att vi är så nära varandra och munskydd kommer att vara obligatoriskt. Vi kommer ta vårt ansvar som samhällsmedborgare.

Hur ser du på möjligheterna att nå ut med ert budskap, under rådande omständigheter?

– Det är både problematiskt och svårt. Men det är en brinnande fråga som behöver komma upp på agendan, behovet att lyfta den är större nu än någonsin.

XR:s tre krav:

TALA KLARSPRÅK. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa
 
AGERA NU. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
 
STÄRK DEMOKRATIN. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.Det kommer att finnas goda fotomöjligheter och talespersoner tillgängliga för intervju.