Radar · Miljö

Hungerstrejkar utanför riksdagen: ”Jag vill belysa regeringens passivitet”

Albin Björk hungerstrejkar som ett sätt att belysa den pågående klimatkrisen.

27-åriga Albin Björk har suttit nio dagar utanför riksdagen – utan mat. Istället för att påbörja fjärde året på läkarprogrammet bestämde sig Albin Björk för att påbörja en hungerstrejk för att få makten att ta klimatkrisen på allvar. Syre ringde upp och frågade hur det gick?

– Jens Holm från Vänsterpartiet och Rebecka Rebecka Le Moine från Miljöpartiet har varit ute och pratat med mig. Annars har det varit blandade reaktioner från privatpersoner som gått förbi, några klimatförnekare men också personer som frågat hur de kan stötta och själva engagera sig.

Hur mår du? 
– Med tanke på omständigheterna är det helt okej, jag är inne på min nionde dag utan att äta. Jag vägde mig i morse och såg att jag gått ner sex kilo så med tanke på det – är det okej.

Vad fick dig att ta till något så drastiskt?
– Jag har pausat mina läkarstudier för att fokusera på aktivism på heltid just för att läget är så pass akut, vi har kort tid kvar för att kunna gör något åt klimatkrisen. Vi befinner oss i ett klimatnödläge men regeringen behandlar det inte som det, de pratar inte i de termerna, så jag vill belysa deras passivitet – att det som sker är ett brott mot befolkningen.

Hur länge orkar du hålla ut?
– Jag tänker hålla ut så länge jag kan men vi (Extinction rebellion) har anordnat ett rullande schema så när jag inte orkar är det en annan som tar över.

Vad hoppas du uppnå? 
– Vi har ställt krav om att få till ett samtal med Stefan Löfven, sedan står jag bakom Extinction rebellion och deras krav om att tala klarspråk om klimatkrisen, utlysa ett klimatnödläge och agera nu, det tredje kravet är att stärka demokratin och inrätta ett medborgarråd för komma förbi den politiska låsningen.

Klimatet har hamnat lite i skymundan under Coronakrisen – vad tror du krävs för att det åter ska toppa medieagendan?
– Det känns som att det gått från Corona till fokus på gängkriminalitet, vilket jag tycker är befängt. Det förtjänar inte den uppmärksamheten när vi befinner oss i en existentiell kris, jag tror det behövs påtryckningar från folk för att få upp det på agendan igen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV