Radar · Djurrätt

Eu-parlamentariker ska jobba för bättre djurtransporter

Jytte Guteland är en av två svenska EU-parlamentariker som tar plats i det nya utskottet för djurtransporter.

EU-parlamentarikerna Jytte Guteland och Fredrick Federley kommer att ta plats i Europaparlamentets nya utskott för djurtransporter. Utskottet ska ta tag i de omfattande problemen med djurtransporter som Syre vid många tillfällen rapporterat om.

– Det känns jätteviktig. Jag är väldigt glad över att utskottet har kommit på plats, för jag och många med mig har varit frustrerade över hur det ser ut, säger Jytte Guteland till Syre.

Hon tar nu plats som en av 30 ledamöter i det tillfälliga utskott som EU-parlamentet beslutade om den 18 juni. Även Fredrick Federley, som Syre skrev om härom veckan, kommer bli en av ledamöterna.

Jytte Guteland berättar hur hon och Fredrick Federley som båda är med djurvälfärdsgruppen i parlamentet sett många upprörande filmer och videor som visar den krassa verkligheten kring djurtransporterna i EU.

– Det har varit en riktig skräckupplevelse. Och det är viktigt att politiker ser detta och inte blundar för det. Det vore ett svek mot djuren, säger hon.

Därför ser hon det som sitt uppdrag att kommunicera denna verklighet till andra parlamentariker.

Utskottets uppdrag blir att genomföra en granskning av hur EU-reglerna kring transporterna efterlevs. Man ska bland annat titta på om transporterna är för trånga, om djuren får tillräckligt med vatten, mat och strö, och även undersöka temperaturer och ventilationssystem. Om tolv månader ska resultatet av granskningen presenteras i en rapport.

– Jag hoppas att vi också ska kunna ge förslag på hur vi kan komma tillrätta med det här, säger hon.

Hon har suttit i ett tillfälligt utskott förut. Då handlade det om skandalen med glyfosat. Efter utskottets arbete så tog kommissionen bland annat beslut om att reducera mängden bekämpningsmedel med 50 procent till år 2030.

– De tog ett nytt grepp efteråt. Så jag hoppas att också vi kan peka på hur det ser ut och vilken skandal det är med djur som lider i transporter som är för varma, eller för trånga, skadade djur som inte får någon veterinär, diande djur… Det är en verklighet, och ingen skön liten verklighet, utan en vidrig verklighet som behöver uppmärksammas av parlamentet, säger hon.

Även om det finns regler i EU, så är problemet att de inte efterlevs, menar hon.

– Det pågår ett omfattande fusk. Ett systematiskt användande av alldeles för långa och felaktiga djurtransporter för att tjäna pengar. Jag kommer i utskottet driva på för att vi ska stoppa fusket, säger Jytte Guteland.

Fredrick Federley är av samma åsikt.

– Det är ofta som vi ser rapporter om djurtransporter i Europa med fruktansvärda förhållanden. Att djurtransporter inte håller sig till lagen är oacceptabelt. Det är en och en halv miljard levande djur som transporteras inom EU varje år. En enorm industri. Det minsta vi kan kräva är att minimireglerna följs, säger han i ett pressmeddelande.

Jytte Guteland menar att coronapandemin belyst att frågan om djurhållning också är en folkhälsorisk.

– Att förbättra djurhållningen i EU och i världen är ett billigt vaccin för att förhindra framtida zoonosutbrott likt den smittspridning vi nu ser.

Utskottsplatserna kommer att tillkännages officiellt under Europaparlamentets plenarsammanträde 7-9 juli.