På ett seminarium om bedövning av grisar inför slakt arrangerat av Djurens rätt på tisdagen uppmanade S-politikern Magnus Manhammar alla att omedelbart sluta äta gris. ”Djur kan inte plågas på det här sättet”, sa han.
Livsmedelsstrategin som Sverige har antagit går ut på att vi ska öka produktionen av svenskt kött. Det är problematiskt på grund av hur grisarna bedövas, menar Magnus Manhammar.
– Djur kan inte plågas på det här sättet. Det går inte att öka en produktion om vi har djurplågeri samtidigt. Då får den här produktionen upphöra eller hitta andra lösningar på att bedöva grisarna, och tills man gjort det tycker jag inte att någon ska äta gris, sa han under seminariet, efter att ha lyssnat på bland annat Lina Gustafsson.
Lina Gustafsson var seminariets huvudnummer. Hon är veterinären som skrev den omtalade boken Rapport från ett slakteri – en veterinärs berättelse.
Tog jobb på slakteri för att hjälpa djuren
Hon berättade utförligt och ingående om boken och det hon upplevde under sina tre månader som officiell veterinär på ett av Sveriges största slakterier. Ett jobb hon tog för att hon ville hjälpa djuren.
Det handlade om plågsamma transporter och plågsam hantering i allmänhet – allt som en effekt av höga produktionskrav för att konsumenterna ska få billigt kött. Men det som framför allt skakade henne var att med egna ögon se hur grisarna led av att bedövas inför slakt, med koldioxid.
Att metoden är plågsam har varit allmänt känt länge, men den används ändå i brist på bättre alternativ. Grisarna, i grupp, sänks ned i gaskammaren i ett schakt under golvet.
Kunde inte föreställa sig paniken
– En dag bestämde jag mig för att titta ned i koldioxidschaktet. Jag visste att gasen gav andnöd. Men jag hade inte kunnat föreställa mig den paniken jag såg därnere, brättade hon.
När Magnus Manhammar läste Lina Gustafsson bok i våras, grät han, och andra inbjudna till seminariet sa att de inte hade klarat av att läsa den klart, för att den var så obehaglig.
– Jag ser det här seminariet som ett sätt att fortsätta arbetet med att förbjuda den här typen av djurplågeri. Det här får inte hända, sa Magnus Manhammar.
För några år sedan visade också SVT filmer från forskare på grisar som bedövas. Man ser hur grisarna försöker komma undan, klättrar på varandra, skriker. Filmerna orsakade stor upprördhet då, och för ett år sedan väckte veterinärstudenten Felicia Hogrells debattartikel om bedövningen livliga diskussioner. Nu aktualiseras frågan igen efter Lina Gustafssons bok.
Syre kommer att fortsätta bevaka frågan, och det kommer också en mer omfattande rapport från seminariet om några dagar.
Läs också i Syre: Hon tog jobb på ett slakteri