Coronaviruset har spridit sig till flera minkfarmer i Blekinge. Igår meddelades att Danmarks cirka 15 miljoner minkar ska gasas ihjäl allihopa, vilket i praktiken innebär slutet för branschen inom överskådlig framtid.
För snart två veckor sedan upptäcktes det första fallet av coronasmitta bland minkar i Sverige, på en minkfarm i Sölvesborg. Nu har ytterligare nio farmer i området drabbats, meddelar Jordbruksverket.
Men någon massavlivning som i Danmark är det inte tal om här.
– Att närliggande besättningar drabbas är inte överraskande, det visar erfarenheter från Nederländerna och Danmark. Vi vet också att risken för ytterligare fall i området är stor. Majoriteten av de minkar som hålls för pälsproduktion kommer att avlivas under november månad för att pälsas, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.
Hopp om stopp
Ända sedan minkar började smittas av covid-19 på farmar i Nederländerna i våras, har många hoppats på ett definitivt stopp för all minkfarmning i världen.
Nederländerna beslöt i samband med att smittan upptäcktes att stoppa sin industri till mars 2021. Och i juni fattade Polens parlament beslut om att fasa ut sin minkindustri. Nu tänds hoppet hos djurrättsrörelsen och allmänheten att även Danmarks minkuppfödning ska ha dragit sin sista suck. Detta efter onsdagens besked att pälsindustrin får näringsförbud ”under de kommande åren”, oklar hur många. Branschen själv säger att beskedet innebär en avveckling.
Det var under en presskonferens den 4 november som Danmarks statsminister Mette Fredriksen meddelade att hela landets pälsdjursindustri stoppas under de kommande åren, för att covid-19 har muterat på minkfarmer och spridits till människor. Det muterade viruset har visat ökad motståndskraft mot antikroppar vilket innebär att viruset kan vara allvarligare än tidigare. Pälsdjursindustrin skulle kunna göra det svårt att få fram vaccin mot covid-19, eftersom muterade virus kan göra vaccin overksamma.
– I värsta fall kan pälsdjursindustrin lägga krokben för hela kampen mot pandemin. Det är bra att Danmark agerar nu, men de borde agerat tidigare, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog på Djurens Rätt, i ett uttalande.
18 procent smittade
Covid-19 har hittats på 18 procent av minkfarmarna – 207 av 1139 farmar.
Exakt hur många minkar som finns i landet är oklart, men det talas om 15–17 miljoner. En del har redan gasats ihjäl och nu ska alla möta samma öde och deras pälsar destrueras.
Flemming Nør-Pedersen, direktör för branschorganisationen Landbrug & Fødevarer som även organiserar minkfarmarna, säger till danska TV2 att det är en katastrof för minkindustrin.
– Det man beslutade igår är de facto en avveckling av den danska minkbranschen, så en katastrof är nog det bästa uttrycket för det, säger han.
Företagarna som håller minkar kommer att kompenseras ekonomiskt för sina förluster för att kunna byta näringsinriktning eller söka andra jobb.
Ökad press på Sverige
Nu växer också pressen på Sveriges regering att agera och stänga ned de 37 minkfarmar som finns kvar. Djurens Rätt vädjar till politikerna om att ta frågan på allvar både för minkarnas och folkhälsans skull. Även i Sverige har smitta upptäckts, på en minkfarm i Sölvesborg.
– Vi vet att dålig djurhållning hänger samman med risker för smittspridning, därför är det inte förvånande att minkarna som hålls tätt i industrin drabbas hårt av viruset. Nu förväntar jag mig att den svenska regeringen agerar på samma sätt som regeringen i Danmark, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt.
Hittills finns inga planer på att förbjuda minkindustrin i Sverige, eller på något tillfälligt stopp.
– Vi följer läget noggrant och är beredda att ompröva vår bedömning. Vi för också en kontinuerlig dialog med Folkhälsomyndigheten om hur smittspridningen hos svensk mink påverkar risken för folkhälsan i Sverige, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på SVA, i ett uttalande.
Danmark är världens tredje största producent av minkpäls, efter Polen (tvåa) och Kina (etta). Nederländerna kommer på fjärde plats. Kina har inte fattat något beslut om att stoppa sin minkfarmning.
Läs också i Syre: Alla danska minkar ska avlivas, Minkfarmning – en omtvistad bransch, Djurens rätt: Stäng svenska pälsdjursfarmer
Lever på land och i vatten
På svenska farmer hålls minkarna i gallerburar med en yta på 30 gånger 90 cm och en höjd på 45 cm och en öppning till en mindre bur ovanpå, så kallad ”etagebur”. Intill sitter en bolåda gjord av trä som de sover i.
På våren föder avelshonorna runt fem ungar var. När valparna är några veckor placeras de två och två, senare en och en. I slutet av året avlivas de med koldioxid på farmen, där de även flås innan pälsarna säljs.
Minken härstammar från Nordamerika och introducerades i Europa i slutet av 1920-talet för att födas upp för sin päls.
I det vilda lever minkarna både på land och i vatten. Därför har de sina revir längs sjö- och flodstränder och havskuster. Förutom att simma är det för minken naturligt att jaga samt att para sig och ta hand om sina ungar.
De umgås bara med andra minkar vid parningen och under ungarnas första tolv veckor, då de stannar hos modern.