Radar · Nyheter

Fotbollsklubb tar steg mot vegansk kosthållning

Hammarbys Alexander Kacaniklic har testat vegansk kost före matcher sedan i somras och känner sig mycket piggare.

Hammarby tar ett nytt grepp om kosten och erbjuder nu vegansk mat varje dag i spelarnas träningsanläggning.

Syre berättade i december om den engelska fotbollsklubben Forest green, som blivit koldioxidneutral och dessutom vegansk. Nu tar svenska Hammarby ett steg i samma riktning. Idén är att uppmuntra spelarna att äta veganskt, genom att varje dag erbjuda växtbaserade alternativ i serveringen på träningsanläggningen Årsta IP.

På menyn finns bland annat matförslag från Sofia Uppners som till vardags driver restaurangen Vegeriet i Helsingborg. Hon har hjälpt klubben att utveckla deras kunskaper om vegansk matlagning.

Initiativtagare är Hammarbys sportchef Jesper Jansson.

– Vår nye målvakt David Ousted är vegan. Så det är ju en bra tajmning. Det finns också ett stort intresse hos en spelare som Alexander Kacaniklic. Abbe Khalili är vegetarian sedan tidigare. Generellt sett har vi många spelare som funderar på kosten. Vissa är muslimer, andra tål inte laktos. Sofia har visat oss hur vi kan göra för att bjuda på bra vegansk mat, säger han till Aftonbladet.

Andra idrottare har inspirerat

Bland annat är det dokumentären Game changers som inspirerat till den nya kostinriktningen. I dokumentären beskriver kända elitidrottare hur de har höjt sina prestationer tack vare växtbaserad mat.

Dock är det inte alla i klubben som helt och hållet blivit veganer. Vad spelarna äter är helt upp till dem och ambitionen är just att uppmuntra dem att äta växtbaserat, i stället för att trycka ner det i halsen på dem, menar Jesper Jansson.

– Det är ett val och det finns annan mat också. Vi vill ta små steg mot att bli bättre hela tiden. Att försöka få till optimala förutsättningar för att prestera, säger han till Aftonbladet.