Radar · Miljö

Veganskt fotbollslag bygger ”världens grönaste arena”

Forest Green Rovers är världens första veganska fotbollsklubb.

Forest Green Rovers, det första idrottslaget i världen som har blivit koldioxidneutral-certifierat av FN, ska bygga en ny hemmaarena. Nästan helt i trä väntas den bli ”den grönaste arenan i världen”.

Fotbollslaget Forest Green Rovers spelar i League Two, det vill säga Storbritanniens fjärdeliga. Laget, från den knappt 6 000 invånare stora staden Nailsworth i England, var från starten 1889 fram till 2010 som vilken fotbollsklubb som helst. Men sedan tog miljöaktivisten Dale Vince över som ägare.

Därefter blev Forest Green Rovers världens första veganska fotbollsklubb.

– Vi lyckades få ihop den osannolika kombinationen av fotboll och veganism. Det gick bättre än vi trodde, sade Dale Vince till Svenska Yle.

Det var inte den enda miljövänliga förändringen som laget gick igenom: soldrivna robotar började klippa gräset, laddstationer för elbilar sattes upp, solceller installerades på läktartaket och naturen runt stadion fick växa fritt.

– Jag tyckte att det var en möjlighet att föra fram vårt budskap till en ny publik. Fotbollsvärlden talar inte riktigt om miljöfrågor. Jag trodde att vi kunde använda den som en ny, ganska oväntad, kanal för att prata om hållbarhet, sade Dale Vince till The Guardian 2017.

Samma år blev klubben det första idrottslaget i världen att certifieras som koldioxidneutralt av FN.

Ny arena i trä

Nu tar klubben ännu ett steg i att göra fotbollsvärlden mer miljömedveten. Forest Green Rovers fick först sin ansökan om att bygga en ny arena avslagen, men nu har den beviljats. Eco Park, designad av Zaha Hadid, kommer vara byggd nästan helt i trä, rymma 5 000 åskådare och benämns på klubbens hemsida som ”den grönaste arenan i världen”.

I en film på klubbens hemsida berättar Dale Vince att det kommer ta ett par år innan den nya arenan är färdig.