Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. En djurparksägare i södra Sverige förlorar sitt tillstånd att visa upp djur efter en granskning av länsstyrelsen, exempelvis en lemur som hölls ensam under flera månader och sjuka djur som inte fick nödvändig vård. Antalet nya dödsfall i covid-19 stiger i såväl Mexiko som Brasilien, de två länder i Latinamerika med flest registrerade avlidna till följd av viruset. FN meddelar att nya samtal om eldupphör i Libyen har inletts. Styrkor från Libyens internationellt erkända regering (GNA) har återtagit kontrollen över Tripolis flygplats.
 

"Min definition av ett fritt samhälle är ett samhälle där det är ofarligt att vara impopulär." – Adlai Stevenson, amerikansk politiker, 1900-1965

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det internationella dagen för barn som har blivit offer för aggression. Dagen instiftades av FN år 1982, då många barn hade drabbats av Libanonkriget.
I dag är det också Assistansens dag.

DET HÄNDE DÅ

För 20 år sedan, 2000, meddelade arkeologer att man funnit den antika staden Herakleion i Medelhavet utanför Alexandria i Egypten. Forskarna kunde nu återupptäcka husruiner, gator, avloppssystem och mängder av statyer. Staden hade försvunnit ned i havet för drygt 1 000 år sedan, troligen på grund av en jordbävning.

För 65 år sedan, 1955, arrangerades för första gången svenska sällskapsresor till det kommunistiska Sovjetunionen. Staten hade varit isolerad under lång tid, bland annat på grund av västs och östs misstänksamhet gentemot varandras olika samhällssystem.

Den franske kejsaren Napoleon hade mördats med arsenik under sin fångenskap på den avlägsna ön S:t Helena i södra Atlanten. Det stod klart 184 år efter hans död, för 15 år sedan, 2005, sedan hans hårstrån analyserats.

73…

… år, så länge kunde svensken räkna med att leva ett friskt och aktivt liv. Sedan riskerade krämporna att komma. Det visade statistik från FN:s världshälsoorganisation WHO som jämfört livsvillkoren världen över, för 20 år sedan, 2000.