Radar · Morgonkollen

Mörka rekord i Mexiko och Brasilien

Människor promenerar i centrala Mexico City.

Antalet nya dödsfall i covid-19 stiger i såväl Mexiko som Brasilien, de två länder i Latinamerika med flest registrerade avlidna till följd av viruset.

I Mexiko har myndigheterna det senaste dygnet för första gången rapporterat fler än 1 000 nya dödsfall, 1 092 stycken. Det är över dubbelt så många än dagen innan, men förklaras med att myndigheterna intensifierat arbetet med att identifiera vilka dödsfall som har orsakats av covid-19.

– De senaste 20-25 dagarna har vi haft olika fall som av olika anledningar har tagit lång tid att registrera, säger vice hälsominister Hugo López-Gatell Ramírez.

Totalt har därmed minst 11 700 personer avlidit till följd av covid-19 i Mexiko. Antalet konstaterat smittade är uppe i över 101 000 människor, en siffra som tros vara betydligt högre.

I Brasilien lyder det nya mörka dygnsrekordet 1 349 avlidna, enligt myndigheterna. Sammanlagt har drygt 32 500 personer avlidit i pandemin, vilket är det fjärde högsta dödstalet efter USA, Storbritannien och Italien.

Fler än 584 000 har konstaterats vara smittade med coronaviruset i Brasilien, den högsta siffran i världen efter USA. Antalet smittade antas av experter dock vara mycket högre.