Radar · Integritet

Black lives matter-manifestation väcker starka reaktioner

Manifestationen i Stockholm 3 juni samlade runt 8 000 personer, enligt arrangörerna.

50 personer får samlas, enligt coronareglerna. Men runt 8  000 var på plats, enligt arrangörerna. Politiker, poliser och deltagare ger sin bild av manifestationen igår kväll, 3 juni, i Stockholm.

Tre privatpersoner, aktiva i Black lives matter-rörelsen som protesterar mot den amerikanska polisens dödsmisshandel av  George Floyd i USA,  fick tillstånd för en manifestation mot polisvåld och rasism på Sergels Torg i Stockholm i går kväll.

Max 50 personer fick samlas, enligt nuvarande svenska coronaregler. Men enligt arrangörerna deltog runt 8 000 människor i demonstrationen.

Reaktionerna på det, och de tumultartade demonstrationer som sedan fortsatte på andra platser i stan är blandade.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, tycker att manifestationen aldrig borde ha fått något tillstånd av polisen.

– Jag blir djupt bestört av det där beteendet. Det är hemskt och ignorant, säger han till Expressen.

Och i en intervju med Aftonbladet uttrycker han:

– Det är som att säga ”fuck you” till alla som kämpar med att få bukt med smittspridningen.

Folkhälsomyndighetens stadsepidemiolog, Anders Tegnell uttryckte sig på ett annat sätt redan innan manifestationen:

– Stora folksamlingar är en riskfaktor. Det har visat sig i många länder.

"Vi blir dödade hela tiden"

En av demonstranterna, 18-åriga Nya Smith,  kommenterar sin medverkan i gårdagens manifestation och säger till Aftonbladet:

– Jag är här för att vi blir dödade hela tiden av ingen annan anledning än färgen på vår hud. Jag är trött på att slå på nyheterna och se svarta människor dödas hela tiden. Jag orkar inte med det här.

En av de tre arrangörerna, Ibi Chune Jogestrand, säger till tidningen DN:

– Det dör många runt om i världen och jag tror absolut att det finns en stor problematik också i Sverige, även om polisen här inte dödar folk på grund av rasism. Men det finns brister i vårt rättssystem också. Det ville vi uppmärksamma.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, säger till SVT Nyheter:

– Om vi hade avslagit ansökan så hade demonstrationen sannolikt genomförts ändå. Vi måste ändå ha tillit till personer som söker tillstånd för allmän sammankomst.

– Vi hade en bra kommunikation med polisen och när de sa att vi måste upplösa demonstrationen så gjorde vi det, berättar en av arrangörerna, 22-åriga Ibi Chune Jogestrand i en intervju med tidningen DN.

Protest utanför Slottet
Protest utanför Slottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Polis gav stöd till demonstranter

Hon och de andra två som arrangerade demonstrationen tar avstånd från vad som sedan hände.

När polisen avbrutit manifestationen vid Sergels Torg med tusentals personer, fortsatte stora skaror att protestera mot rasism och polisvåld runtom i stan men den fredliga stämningen byttes då ut mot konfrontationer mellan demonstranter och polis.

Tidningen Expressen berättar i ett bildreportage om hur en kvinnlig polis vid Sankt Eriksplan gick ut ur sin bil och knäböjde framför demonstranterna med händerna i luften, en symbolisk Black lives matter-gest.

Strax innan stod demonstranter och slog på bilen som hon satt i. Hon gick ut för att lugna situationen och fick kramar av flera av dem.

Men sedan kom några av hennes kollegor rusande med hjälmar på sig och pepparsprej och batonger. Stämningen blev hätsk och tumultartad igen.

Syre har i dag sökt den kvinnliga polisen för en intervju. Vi har även sökt Polisförbundet för att få en kommentar till oroligheterna i USA på grund av polisens dödsmisshandel av George Floyd men inte fått det innan vår tidnings pressläggning i dag.

"15-åringar ska inte slängas i marken"

Rädda barnens ungdomsförbund tillhör de som har reagerat starkt mot en del polisers behandling av unga under kvällen: ”15-åringar ska inte slängas i marken eller sprejas med pepparspray. Det finns inga ursäkter”, skriver föreningen på Facebook.

Det tidigare stadsrådet Annika Strandhäll tog tunnelbanan vid Sergels torg och berättar på Twitter:

”Det poliserna utsattes för vid tunnelbanespärren var inte ok någonstans. Jag har full sympati för frustrationen som ledde fram till protesten men inte kring hur den urartade. Jag såg ju faktiskt vad som hände.”

Hon berättar vidare:

”Jag blev vittne till 1 000 pers där och poliser som försökte upprätthålla 50-gränsen.”

Inrikesminister Mikael Damberg säger i en kommentar:

”Det är en viktig demokratisk rättighet att demonstrera. Men vi befinner oss just nu i en pandemi där vi måste minska smittspridningen och därför råder det sedan en tid ett förbud mot sammankomster med fler än 50 personer.”

Han fortsätter:

”Jag vill uppmana alla som vill manifestera mot rasismen att istället använda digitala medier. Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö”.

Tre ordningsvakter fick lindriga skador under demonstrationen och flera poliser som varit med om utsatta situationer får nu psykosocialt stöd. Ingen har skadats allvarligt, enligt TT.

Läs mer: Ny demonstration i Malmö på kvällen 4 juni