Radar · Nyheter

Ny demonstration i Malmö på kvällen 4 juni

Kravallpolis och en demonstran vid Norrbro i Stockholm på onsdagskvällen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) uppmanar att använda digitala medier för att markera mot rasism, för att inte belasta vården ytterligare.
Samtidigt planeras en ny demonstration i Malmö på torsdagskvällen.

– Vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterar nu den stora antirasistiska demonstrationen i centrala Stockholm under onsdagen. I en kommentar till TT säger han att det är ”en viktig demokratisk rättighet att demonstrera”. Men med tanke på pandemin måste smittspridning minska och därför tillåts inte stora folksamlingar.

Han menar att det är fortsatt viktigt att följa myndigheternas rekommendationer i krisen och uppmanar till att manifestera på digitala medier i stället för att träffas fysiskt.

”Annars riskerar många människor att bli sjuka och dö. Vi måste fortsätta följa folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vården är redan mycket ansträngd och vi måste se till att människor som är sjuka får tillgång till den vård de behöver.”

Polisen: Har en god dialog

Bakgrunden till protesten är den 46-årige amerikanen George Floyds död i USA i samband med ett polisingripande och under torsdagskvällen väntas ytterligare en demonstration hållas. Arrangören har ansökt om att hålla den på Ribersborgsstranden i Malmö.

– Vi håller på att bereda ansökan. Vi ser över hur vi ska disponera vår personal och vi utgår från att man i demonstrationen tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i region Syd, till TT.

Hon betonar att polisen har en god dialog med arrangören som planerar att hålla manifestationen på ett stort och öppet grönområde. 2 700 personer har anmält sitt intresse på demonstrationens Facebook-arrangemang.

Flera personer greps

I Stockholm greps fyra personer under onsdagskvällen, för våldsamt upplopp samt för anstiftan till våldsamt upplopp. Personerna är släppta men är fortsatt misstänkta för brott.

Polisens presstalesperson Towe Hägg säger till TT att hon inte har någon information vare sig om det inkommit någon anmälan mot polisen eller om det rapporterats in huruvida det skett icke tillståndsgivna demonstrationer.

– Jag vet att man hade en uppfattning under kvällen att det pågick icke-tillståndsgivna demonstrationer, säger Hägg.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, säger till SVT Nyheter att man inte kan neka tillstånd med anledning av att restriktionerna riskerar att brytas, och att manifestationen sannolikt hade genomförts även om man sagt nej.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV