Radar · Miljö

Friday for futures kampanj för Amazonas – så mycket har samlats in

I helgen genomförde miljöorganisationen Fridays for future strejker med fokus på situationen i Amazonas.

Under den gångna helgen uppmärksammade Fridays for future den akuta situationen i Amazonas. Fysiska strejker anordnades på flera platser i landet. På organisationens hemsida SOS Amazônia fortsätter pengar att samlas in – men än är det långt kvar tills målet är uppfyllt.

Amazonas är nära att nå en ”tipping point”. Det meddelar miljöorganisationen Fridays for future (FFF). Majoriteten av regnskogen kommer reduceras till en savann om skövlingen når upp till en nivå om 20-25 procent. Hittills har 17 procent skövlats och antalet bränder har ökat med hela 28 procent sedan juli 2019.

Under helgen som gått genomfördes globala aktioner för att uppmärksamma situationen i Amazonas. FFF genomförde bland annat sina fysiska strejker runt om i Sverige där demonstranter samlades och slog i kastruller – en vanligt förekommande aktion i Brasilien under protester.

I Stockholm blev det dock konkurrens om uppmärksamheten när aktivister från Extinction rebellion genomförde aktioner i staden.

Det har tidigare också rapporterats om coronapandemins framfart i Amazonas. Totalt rör det sig om 116 579 rapporterade fall, varav 3588 dödsfall. Detta enligt uppgift från FFF.

Till följd av detta startade FFF i maj sin kampanj SOS Amazônia som syftar till att hindra coronapandemins utveckling i Amazonas, och i förlängningen också skövlingen av regnskogen, eftersom det primära motståndet utgörs av invånarna.

Kampanjen har som mål att nå upp till en insamling om en miljon brasilianska real, motsvarande drygt 1,5 miljoner kronor. Hittills har man nått upp till 275 066 brasilianska real, cirka 437 000 kronor.