Radar · Miljö

Klimataktioner fortsätter – Stockholm och Göteborg under blockad

Aktivister vid Norrbro i Stockholm på fredagsförmiddagen.

(UPPDATERAD 16.30) Klimataktivister blockerade två broar i centrala Stockholm under fredagens morgonrusning och under eftermiddagen blockerades Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan. Extinction rebellion planerar nya aktioner i staden under hela helgen för att sätta ljuset på klimatfrågan.

Från klockan fem på morgonen blockerade 300 aktivister Vasabron och Norrbron i Stockholm under flera timmar.

Aktivisterna beskriver stämningen som god under aktionen.

– Vi fick mycket stöd från allmänheten. Folk hejade och flera hängde på oss, även det förstås också fanns de som blev lite sura över att inte komma fram, säger Extinction rebellions Sarah McCarthy.

Syres chefredaktör Lennart Fernström var en av dem som lyftes och släpades bort av polisen från Vasabron för att köras iväg och släppas av någon kilometer därifrån. Han är glad efter aktionen.

– Det är inspirerande att så många kom och var beredda att sitta kvar tills polisen bar bort dem, säger han.

"Borde bli extremt att låta bli"

På Vasabron satt också Ragnhild Larsson. Hon tog steget att börja delta i civila olydnadsaktioner efter att ha intervjuat en rad klimatforskare. Hennes bild är att det är allt för bråttom att vända utvecklingen för att förlita sig på traditionellt påverkansarbete.

Aktivister vid Vasabron i centrala Stockholm. Foto: Lennart Fernström Foto:
Aktivister vid Norrbro framför kungliga slottet vid riksdagen i centrala Stockholm. Foto: Lennart Fernström Foto:
Aktionen har enligt Extinction rebellion planerats noga för att aktivisterna ska hålla avstånd och minimera risken för smittspridning. Foto: Lennart Fernström Foto:
Foto: Lennart Fernström. Foto:
Foto Lennart Fernström Foto:
Öppna i helskärm
1 / 5

Klicka på öppna i helskärm för att visa bildspelet. 

– Jag hade demonstrerat, mejlat politiker och gjort podd, men inget hände. Och inget kommer att hända om inte politikerna känner ett massivt tryck utifrån.

Hennes önskan är att de drar samma slutsats.

– Det borde bli extremt att låta bli, säger hon.

Aktionerna fortsatte under eftermiddagen – Kungsgatan blockerad

Under fredagseftermiddagen fortsatte aktionerna i centrala Stockholm då Kungsgatan mellan Sveavägen och Stureplan blockerades med start klockan 15.00. Vid 16.30-tiden löste polisen upp blockaden vid Sveavägen.

Klimataktivisterna blockerade under fredagseftermiddagen Kungsgatan i centrala Stockholm
Klimataktivisterna blockerade under fredagseftermiddagen Kungsgatan i centrala Stockholm. Foto: Privat
Extinction Rebellion har blockerat Kungsgatan i Stockholm
Extinction Rebellion har blockerat Kungsgatan i Stockholm. Foto: Extinction Rebellions Facebooksida

Aktion mot Preem

Vid Preems huvudkontor i Stockholm genomfördes ytterligare en aktion på fredagsmorgonen. Aktivister tog sig upp på taket och hängde upp en banderoll där den leende isbjörnen på företagets logga bytts ut mot en mer ”ondskefull” björn som Extinction rebellion menar ger en sannare bild av oljebolaget och dess planer på utbyggnad av raffinaderiet i Lysekil.

– Preem använder konstant lögner och greenwashing när de argumenterar, säger Karolina Carlsson, en av aktivisterna på plats.

Aktivister hängde för en banderoll med en förändrad logga på Preems huvudkontor på fredagsmorgonen
Aktivister hängde för en banderoll med en förändrad logga på Preems huvudkontor på fredagsmorgonen. Foto: Extinction rebellion

Preem menar att de behöver bygga ut i Lysekil för att kunna producera biobränslen, men det tillstånd de ansöker om handlar om fortsatt produktion av fossila bränslen. Bolaget själva beräknar med en ökning av koldioxidutsläppen på en miljon ton om året.

– Det skulle göra det omöjligt att leva upp till Parisavtalet, säger Karolina Carlsson.

Aktionerna väntas nu avlösa varandra under helgen. Förutom blockader blir det också mer stillsamma inslag. Under lördagsförmiddagen kommer barn och föräldrar att gå tillsammans i en ”insektsparad”.

– Det är ett sätt att låta barn delta på sina villkor, säger Aline Anckarman som är en av arrangörerna.

Fler aktioner i Göteborg

Även på västkusten har det anordnats aktioner under fredagen där aktivister blockerat ingångar till Preems raffinaderi i Göteborg.

Enligt Syres utsände arrangerades aktionen av Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster, Syndikalistiska ungdomsförbundet Göteborg samt organisationerna Allt åt alla och Stoppa Preemraff.

Protest mot Preem i Göteborg
Protest mot Preem i Göteborg. Foto: Valdemar Möller

Det hela gjordes i protest mot oljebolagets utbyggnad i Lysekil. Stämningen på plats uppges ha varit lugn.

En av ingångarna in mot Preems raffinaderi i Göteborg blockerades bland annat med en lastbil
En av ingångarna in mot Preems raffinaderi i Göteborg blockerades bland annat med en lastbil. Foto: Valdemar Möller

På vår facebooksida kan du följa vad som händer på plats under Extinction rebellions aktion i Stockholm.

Här kan du läsa mer om Extinction rebellion och deras aktionsdag.

Radar · Miljö

Lobbyister för carbon capture på COP28

Carbon capture anläggning i Danmark.

The Guardian avslöjar idag att en stor grupp på klimattoppmötet COP28 lobbar för en bransch som anklagas för att vara mer intresserad av att rädda oljeindustrin - än klimatet. – Vi får inte låta en armé carbon capture lobbyister blåsa in ett gigantiskt kryphål i energipaketet här vid Cop28, säger Lili Fuhr, från non-profit organisationen CIEL.

Carbon capture (CCS) har blivit en teknik som fått stor uppmärksamhet under COP28 i Dubai. Genom att fångs in koldioxid vid skorstenarna för att sedan begrava den under mark, ska väthugasen göras ofarlig. Tekniken spelar också en roll i IPCC.s klimatscenarier för hur vi ska klara klimatomställningen – och i Sverige planeras för flera stora anläggningar. Men frågan är hur stor roll den ska och kan spela. 

Enligt non profit organisationen Center for international environmental law (CIEL) deltar ett växande antal lobbyister som representerar tekniken, i klimattoppmötena. I år är det frågan om 475 enligt siffror som organisationen tagit fram för tidningen The guardian. 

Tekniken är oprövad i stor skala och förhoppningen om att det ska gå att applicera i stor omfattning, riskerar att fördröja klimatomställningen, samtidigt som teknikens löften – kan visa sig omöjliga att infria, enligt kritiker.

– Den kraft med vilken fossilbränsleindustrin och deras allierade kommer till Dubai för att sälja idén att vi kan ”fånga upp” eller ”hantera” deras koldioxidföroreningar är ett tecken på deras desperation. CCS är fossilbränsleindustrins livlina och det är också deras senaste ursäkt och förhalningstaktik, säger Lili Fuhr vid CIEL.

Enligt tidningen har inflytandet från olje- och gasindustrin på COP28 aldrig varit större. Totalt rör det sig om 2456 lobbyister, där en av de största grupperna arbetar för att CCS ska implementeras i större skala. Frågan om vilken roll CCS ska spela är också en av de stora stridsfrågorna i diskussion kring den översyn som sker under COP28 av klimatarbetet, inför att klimatplanerna ska uppdateras 2025. Stora olje- och gasproducerande länder som Norge, USA, EU och Saudiarabien anklagas för att blockera en överenskommelse om att fasa ut fossila bränslen, för att istället hänvisa till ”abated” fossilbränslen, det vill säga fossilbränslen där koldioxiden inte fångats in. 

Efter en överenskommelse på COP28 mellan flera länder, däribland Japan, Danmark, EU, Canada och Egypten, har länderna som mål att lagra 1,2 ton koldioxid till 2030. Något som The guardian skriver enbart står för 3 procent av utsläppen 2022. 

Radar · Miljö

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Förhandlingarna kärvar under COP28 i Dubai.

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai.Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28.

Det år som väntas bli det varmaste som hittills har uppmätts går mot sitt slut. Det gör också det viktigaste klimatmötet sedan Parisavtalet slöts 2015, där förhandlingarna går in i ett avgörande skede de sista fem dagarna.

Ministrar har anlänt till COP28 i Dubai, ökenstaden byggd på oljepengar, för att försöka hitta en väg framåt som lindrar den globala uppvärmningens mest förödande effekter. Annars väntar fler och värre extremväder, som i Libyen där hela familjer spolades bort efter skyfall tidigare i år.

En brännande fråga är framtiden för olja, kol och naturgas. Världens länder har aldrig kunnat enas om att göra slut med dessa fossila bränslen, trots att de är den största boven bakom klimatförändringen.

– Jag kommer att driva på hårt för att konstatera att vi behöver fasa ut fossila bränslen. Men Sverige fick inte totalt gehör för den frågan i EU ens, så det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till TT:s utsända i Dubai.

– Det är ett fantastiskt tillfälle, när man är i ett land som Förenade arabemiraten, att faktiskt prata om oljan, gasen och kolet.

Svårt läge

Men det ser tufft ut.

Sveriges chefsförhandlare Mattias Frumerie konstaterar att man inte alls har rört sig framåt i de svåraste frågorna under första veckan.

– Det som är märkbart är hur konsekvent motståndet har varit. Det har varit väldigt tydligt att man inte vill göra framsteg, säger han.

– Motståndet är nästan av en sådan art att det inte ens har gått att gå in i substantiella förhandlingar.

Förutom att mötet hålls i ett oljeland och leds av en oljechef deltar rekordmånga fossillobbyister. Inne i förhandlingsrummen står bland annat oljeländer för motståndet.

– Saudiarabien är ett av de länder som tydligast är emot utfasning (av fossila bränslen) och är kanske det land som hörs mest, säger Frumerie.

Ord ska gå till handling

FN publicerade under fredagen ett nytt utkast till klimatavtal. När det gäller framtiden för fossila bränslen finns fem förslag på formuleringar, varav fyra kräver någon form av snabb utfasning.

Men ännu återstår många timmar i de luftkonditionerade mötesrummen.

Bortom fossila bränslen riktas ljuset mot den inventering som för första gången genomförs för att se hur världens länder lever upp till Parisavtalets mål. Det gör årets klimatmöte extra viktigt, enligt Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet.

Alla vet att det görs för lite och för långsamt, men tanken är att den så kallade globala översynen ska leda till höjda ambitioner i klimatarbetet till 2025.

– Det är oerhört viktigt, det är nu Parisavtalet ska leverera och bli trovärdigt när ord ska gå till handling. Det märks att mycket står på spel. Många positionerar sig och framför kritik kring processen, säger Linnér.

Radar · Miljö

Sverige tappar i klimatranking

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under COP28 i Dubai.

Med ett fall på fem placeringar hamnar Sverige på plats tio i årets climate change performance index (CCPI), rapporterar SVT nyheter. 

Indexet utgår från förnybar energi, energianvändning, koldioxidutsläpp och annan klimatpolitik. 

– Det som spelar roll i slutänden är ju utsläppen, men de andra indikatorerna är viktiga eftersom de visar i vilken riktning utsläppen kan utveckla sig, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare vid Utrikespolitiska Institutet, till Svt.

De första tre platserna i indexet är tomma – inget land klarar målen, enligt klimatgrupperna Germanwatch, New Climate Institute och Climate Action Network som står bakom indexet. 

– Vi har sett att den nuvarande regeringen har en politik som ser ut att öka utsläppen. Det gör att betyget faller, säger Naghmeh Nasiritousi. 

Men enligt John Hassler som utrett hur Sverige ska anpassa klimatpolitiken till EU:s klimatlagstiftning, menar att det finns brister i hur indexet utformats. 

– Energianvändning, energieffektivitet och annan klimatpolitik kan vara viktiga för ekonomisk konkurrenskraft och social acceptans, men har inget med Parisavtalet att göra.