Radar · Politik

Extinction rebellion blockerar Stockholm – klimatkris i fokus

Under helgen planerar Extinction flera blockader i centrala Stockholm.

En nystart för klimataktivismen. Det hoppas Extinction rebellion som förbereder blockader i Stockholm till helgen för att sätta ljuset på klimatkrisen.

– Det var en hård törn, men nu är vi tillbaka på banan, säger aktivisten Göran Boardy med syftning på coronapandemin som mer eller mindre lamslagit klimatrörelsen under våren.

När hundratals aktivister från hela landet nu samlas i huvudstaden är planeringen minutiös för att minimera smittorisken, enligt Göran Boardy.

– Ingen ska kunna angripa oss för att inte bry oss om risken för smittspridning. Varje grupp om 8 personer får sig en yta tilldelad där man ska kunna vistas utan att stå för tätt, säger han.

Exakt var och hur de civila olydnadsaktionerna kommer ske håller nätverket hemligt. Men flera blockader planeras under helgen med start på fredagsmorgonen och nätverket flaggar för att framkomligheten kommer att störas i Stockholms innerstad. Samtidigt utlovar aktivisterna dans, musik och andra konstnärliga inslag.

Polisen förbereder sig på att göra ingripanden mot aktivister som överträder lagen.

– Det är en allmän sammankomst och vår roll är att underlätta för arrangören att uttrycka sina åsikter. Samtidigt riggar vi för att kunna gripa personer som begår brott, säger Mats Eriksson, Stockholmspolisens presstalesperson.

Extinction rebellion vill med aktionerna sätta press på makthavare att agera kraftfullt för en grön och rättvis omställning och för att stoppa produktionen av fossila bränslen. Flera aktioner kommer ha mer specifika mål. En grupp kommer protestera mot Preems planer på raffinaderiet i Lysekil och en annan mot de avverkningar av skyddsvärd skog som de anser att statliga Sveaskog ägnar sig åt.

"Klimatkatastrofen hamnade bland bilolyckorna"

Göran Boardy hoppas att aktionerna ska bidra till att få liv i den klimatdebatt som hamnat i skymundan under coronakrisen.

– Media tenderar att bara klara av en fråga i taget, så i och med pandemin var det som att klimatkatastrofen hamnade bland bilolyckorna, säger han.

I flera länder, däribland Tyskland och Storbritannien, planerar Extinction rebellion för stora aktioner under hösten som syftar till att få tillbaka klimatfrågan högt upp på den politiska dagordningen.

– Visst tog klimatfrågan stryk i det allmänna medvetandet, men den är inte begraven. Det är vår absoluta övertygelse att den kommer upp igen så fort den aktualiseras tydligt och klart, säger Göran Boardy.