Radar · Djurrätt

De vill skjuta fler vargar – överklagar beslut om licensjakt

Jägarnas Riksförbund ska överklaga länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 24 vargar 2021.

Jägarnas Riksförbund kommer att överklaga länsstyrelsernas beslut om licensjakt på 24 vargar under 2021. De tycker att det är för få vargar som får fällas.

Idag fattade länsstyrelserna beslut om att tillåta licensjakt på totalt 24 vargar i tre län under 2021, något som Naturskyddsföreningen kritiserade hårt för att vara ett hot mot hela den svenska vargstammen.

Jägarnas Riksförbund, JRF, kritiserar också beslutet och meddelar i ett pressmeddelande att man kommer att överklaga det. Men till skillnad från Naturskyddsföreningen, tycker JRF att det är alldeles för få vargar som får fällas. De vill få till en högre avskjutning och menar att 170 vargar är det mål som måste uppnås i första hand, även om de tycker att det är för många. 

– Det är beklämmande att se att Naturvårdsverket och Länsstyrelserna så uppenbart struntar i Riksdagens vilja, säger Henrik Tågmark, vice ordförande och rovdjursansvarig i Jägarnas Riksförbund.

De kommer också att arbeta för att begära jakt i de län som inte har beslutat om någon, uppger JRF, som menar att det är vad som krävs för att uppnå riksdagens mål från 2013 om att sänka antalet vargar.

För några år sedan sjönk vargstammen i Sverige från som högst cirka 415 vargar, till 300 vargar. I år har den återhämtat sig till cirka 365.

– Den hänsyn till landsbygdsbefolkningen, djurägare och jägare och de socioekonomiska faktorerna som det skrivs så fint om i propositionen från 2013 har ännu inte blivit verklighet när Naturvårdsverket och Länsstyrelserna fattar sina beslut, säger Henrik Tågmark.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV