Radar · Miljö

Få detaljer om Kinas plan för att nå klimatneutralitet

Solcellspark i distriktet Ruicheng, i centrala Kina.

Efter att Xi Jinping meddelat att Kina ska uppnå koldioxidneutralitet till 2060 har nu de första detaljerna kring hur det ska gå till släppts. Men den som vill grotta ner sig har lite att gå på.

Analytiker, forskare, politiker och reportrar har med spänd förväntan inväntat officiella nyheter från det möte som kommunistiska partiets centralkommitté arrangerat i Beijing i vecken.

Där har grunden för landets satsningar de närmsta fem åren lagts, den så kallade femårsplanen. När mötet nu avslutats var det många som hade hoppats förstå hur landet ska nå koldioxidneutralitet till 2060. Men i den sammanfattning som släppts är detaljerna få och ordalydelsen vag.

Kina kommer att erbjuda ”en mer solid grund för jordbruk och arbeta mot en grön omställning av produktionen och livsstilen”, skriver mediaorganisationen Argus, som bevakar energimarknaden och har som har läst sammanfattningen av femårsplanen.

Man har också släppt ett mer visionärt dokument som sträcker sig till 2035, där ordalydelsen är något mer ambitiös om än lika vag. Där stakas vägen ut mot att landet ska bli en ”en modern socialistisk ekonomi”, vilket kommer att kräva att landets BNP kommer att växa med 3-4 procent per år, de närmaste 15 åren.

Sedan tidigare har landet aviserat att en peak i utsläppen väntas till 2030, därefter ska de sjunka och 2060 ska alltså landet nå koldioxidneutralitet.

Läs också: Expert: ”Kinas utspel viktigast i klimatpolitiken det här året”