Radar · Djurrätt

Kina öppnar marknader för vilda djur igen

Kina säljer åter katter och hundar som mat, enligt Daily Mail.

Trots ett nyinstiftat förbud mot att sälja vilda djur som mat har marknader för ändamålet åter öppnat i Kina, rapporterar brittiska Daily mail.

Ursprunget till det coronavirus som nu lamslår världen är spårat till en marknad som säljer vilda djur i Wuhan i Kina. Viruset antas härstamma från fladdermöss, med den utrotningshotade och illegalt jagade myrkotten som mellanvärd.

I februari stiftade Kina en ny lag som förbjuder människor att äta vilda djur, som Syre tidigare skrivit om. Trots detta har marknader som säljer vilda djur nu öppnat i minst två städer, rapporterar brittiska Daily Mail.

Tidningens reporter beskriver hur katter, hundar, fladdermöss och skorpioner bjuds till försäljning i Guilin i sydvästra Kina. Liknande försäljning pågår enligt en annan korrespondent i Dongguan i södra Kina.

I den nya lagen förbjuds människor äta vilda djur. Medicinsk användning är däremot fortfarande tillåten. 

– Alla här tror att utbrottet är över och att allt är lugnt nu. För dem är det bara ett utlandsproblem vid det här laget, sa den korrespondent som fotograferat marknaderna i Guilin för Daily Mail i går.

Tidningens korrespondent i Dongguan säger att marknaderna fungerar som tidigare, med en skillnad:

– Säkerhetsvakter försöker stoppa den som fotograferar. Det hände aldrig förr. 

Läs mer: Förbud mot att äta vilda djur i Kina (artikel från 20 mars) och Storskalig djurhållning skapar virussmitta och pandemier (artikel från 17 mars) och FN-chef vill stoppa djurmarknader (artikel från 25 mars).