Radar · Djurrätt

Storskalig djurhållning skapar virussmitta och pandemier

Vår exploatering av djur skapar en risk för virussmitta mellan djur och människa.

Det är mikroorganismer från djur som orsakar pandemier. Om vi alla varit vegetarianer hade risken sannolikt minskat för spridning av virus av typen covid-19. Det menar Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

Björn Olsen är en av landets främsta experter när det gäller infektionssjukdomar och pandemier. Förutom att han är forskare arbetar han också som läkare vid infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han tycker det är intressant att diskutera varför vi människor får ett virus som covid-19.

– Det handlar om människans expansion. Vi människor har blivit för många och tar för mycket plats, vi exploaterar djur och natur. Då får vi inte bara kött och mjölk utan också underliga virus. Det här borde få mer uppmärksamhet, säger Björn Olsen i en artikel från Uppsala universitet.

Stora djurpopulationer påverkar

Ett tvärvetenskapligt sätt att se på hälsofrågor kallas One health. Läkare, veterinärer och ekologer samarbetar för att undersöka hur smittor uppstår och sprids. Och många smittoämnen cirkulerar mellan människor och djur. Bland annat intresserar sig forskare för vilka djur som sprider virus till människor. I fallet covid-19 tyder mycket på att virusets ursprung är fladdermöss och att det förts vidare via myrkottar.

Björn Olsen har skrivit boken Pandemi som är en populärvetenskaplig skildring av myter, fakta och verkliga hot. Där tar han bland annat upp hur animaliekonsumtionen och den djurhållning vi har i dag påverkar förekomsten av pandemier. Stora djurpopulationer som lever tätt tillsammans är den perfekta förutsättningen för smittspridning.

För sent att ändra vanor

Infektioner som överförs från djur till människor kallas zoonoser. Några exempel är utbrotten av tuberkulos, rabies och salmonella, samt pandemier som exempelvis Spanska sjukan som skördade uppåt 100 miljoner liv. I Sverige dog runt 37 000 personer.

Björn Olsen kan inte helt fastslå till vilken grad vi kan skylla pandemier på exploateringen av djur, men att det är i hög grad är säkert. Och han menar också att det är för sent att förändra våra matvanor för att helt stoppa framtida pandemier.

– Jag lekt med tanken på vad som skulle ha hänt om vi från början var vegetarianer. Då hade vi sannolikt inte haft några pandemier, eftersom alla mikroorganismer som orsakar pandemier kommer från djur. Ett tankeexperiment som avslutades för 10 000–15 000 år sedan när vi blev urbana, säger han till Syre.