Radar · Miljö

Nyhet om fossilfri ambition var falsk

Kolkraftverk i aktion.

Nyhetsmedier i Sverige och utomlands gick på ”nyheten” om att den Sjunde AP-fonden gör sig av med all fossil verksamhet. Mljöorganisationen Extinction Rebellion ligger bakom det falska pressmeddelandet och har ett klart syfte med handlingen.

– Vi gjorde det här för att få uppmärksamhet, för att få upp ögonen på folk för vad som händer. AP7 följer inte Parisavtalet och de miljömål som finns. De borde själva ha skickat det här pressmeddelandet, säger Anna, som inte uppger sitt efternamn, till nyhetsmediet Realtid. Anna arbetar på Extinction Rebellion.

AP-fonderna är våra allmänna pensionsfonder som har funnits i snart sextio år. Tillgångarna i just den Sjunde AP-fonden kommer från sparare som inte har gjort något fondval.  

Sjunde AP-fondens chef för kommunikation och ägarstyrning, Johan Florén, fick ägna eftermiddagen igår åt att dementera påståendet att fonden skulle avveckla sin fossila verksamhet. Några sådana planer är inte aktuella i dagsläget. Han berättar för Realtid om Extinction Rebellions aktivitet:

– De har till och med satt upp en falsk webbplats som ser ut som en riktig. När journalisten på AFP (fransk nyhetsbyrå, red anm) ringde det bifogade numret, kom han fram till en person som utgav sig för att vara jag.

Och enligt Florén är det inte första gången som något i den här stilen händer Sjunde AP-fonden. Men han uppger till Realtid att det kan vara svårt för polisen att hantera den här sortens händelser

I våras skrev Syre om den första AP-fonden och att de gör sig av med sina investeringar i fossila verksamheter. Men inte för klimatets skull utan av rent ekonomiska skäl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV