Radar · Miljö

Första AP-fonden blir fossilfri

En av de fem AP-fonder i det allmänna inkomstpensionssystemet avinvesterar från bolag med fossil verksamhet – men inte för klimatets skull, utan av ekonomiska skäl. Fonden förvaltar 366 miljarder kronor, och framtiden för kol och olja betraktas som för osäker.

Omställningen till en mindre fossilberoende ekonomi skapar osäkerhet för bolag inom kol- olje- och gasindustrin. Därför har Första AP-fonden beslutat att flytta våra 366 miljarder pensionskronor från dessa företag.

– Genom beslutet att avinvestera bolag med fossil verksamhet tar vi höjd för den finansiella risk som en framtida omställning i linje med Parisavtalet kan medföra för fonden, kommenterar Urban Hansson Brusewitz, styrelseordförande för Första AP-fonden i ett pressmeddelande.

Fonden har sedan tidigare beslutat att avinvestera från verksamhet inom kol och oljesand, och arbetar nu mot att portföljen ska vara koldioxidneutral år 2050. Men det är alltså inte för klimatets skull pengarna flyttas, betonar Hansson Brusewitz i SvD:

– Vi säljer inte för att det är ett viktigt instrument ur ett klimatperspektiv, även om jag som person tycker att det är viktigt att vidta åtgärder för klimatet, utan för att vi ser finansiella risker med fossilt längre fram i tiden.

Som Syre skrivit om tidigare har även världens största kapitalförvaltare, den amerikanska börsjätten Blackrock börjat intressera sig för hållbarhet – av ekonomiska skäl.

– Jag tror på klimatforskningen men är ingen aktivist, mitt jobb som kapitalist är att ge kunderna så bra avkastning som möjligt, sa Blackrocks vd Larry Fink i januari till nyhetskanalen CNBC.

Första AP-fonden

Första AP-fonden är en av fem AP-fonder i det allmänna inkomstpensionssystemet.
Fonden förvaltar 366 miljarder kronor (31 december 2019) i en portfölj bestående av bland annat noterade aktier, räntebärande värdepapper, valuta, fastigheter, hedgefonder, riskkapitalfonder, infrastruktur och high yield.
Investeringarna görs över hela världen.
Enligt Lag (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) gäller följande: ”Första–Fjärde AP-fonderna ska förvalta fondmedlen på ett föredömligt sätt genom ansvarsfulla investeringar och ansvarsfullt ägande. Vid förvaltningen ska särskild vikt fästas vid hur en hållbar utveckling kan främjas utan att det görs avkall på målet i 1 §. Lag (2018:2013).”
Källa: ap1.se och riksdagen.se

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV