Radar · Miljö

Börsjätten Blackrocks nya fokus: hållbarhet

Larry Fink, grundare och vd för världens största kaptialförvaltare, den amerikanska börsjätten Blackrock.

I förra veckan meddelade Larry Fink, grundare och vd för världens största kapitalförvaltare, den amerikanska börsjätten Blackrock, att företaget nu sätter hållbarhet i fokus. Beslutet har väckt stor uppmärksamhet i finansvärlden, men har enligt Fink själv mer med kapitalism än med aktivism att göra.

Det var i början av  förra veckan som Larry Fink i sitt årliga brev till världens storbolagschefer skrev att investerarna snart vänder sig ifrån företag som inte visar att de är tillräckligt hållbara.

Fink skrev bland annat att företag som inte noggrant redovisar sitt hållbarhetsarbete inte är lönt att investera i. Han skrev även att kortsiktig vinstmaximering på bekostnad av hållbarhet i slutändan alltid innebär att aktieägarvärde förstörs. När enskilda styrelseledamöter inte tar dessa frågor på allvar är Blackrocks metod att rösta bort dessa.

”När det saknas tillförlitlig information kommer investerare, inklusive Blackrock, i allt högre grad att dra slutsatsen att företag inte hanterar riskerna tillräckligt”, skrev han.

"Är ingen aktivist"

Efter att den nya strategin presenterats underströk Larry Fink i en intervju med amerikanska CNBC att initiativet i första hand inte hade med klimatkrisen i sig att göra utan mer dess ekonomiska påverkan.

– Jag tror på klimatforskningen men är ingen aktivist, mitt jobb som kapitalist är att ge kunderna så bra avkastning som möjligt, sa han.

Enligt Sean George, fondförvaltare på Strukturinvest, är Blackrocks nya strategi ett historiskt beslut.

– Att Blackrock, som har ett riktigt dåligt track record på miljösidan tar det här steget, det sätter verkligen tryck på andra så klart. Det sätter tryck på marknadsaktörer att verkligen vakna och ta tag i frågan, sa han i en intervju med Sveriges Radio Ekot i helgen.

Brevet från Larry Fink väckte stor uppmärksamhet i hela finansvärlden, men den var inte odelat positiv. I en ledartext med rubriken ”Indexfonder kan inte rädda klimatet” skrev Dagens Industris Torun Nilsson:

”Om Larry Fink menar allvar med sitt engagemang för klimatet borde han i stället tala sig varm för en ny sorts brokigare ägarmarknad som premierar mångfald och långsiktighet. Att få spararna med sig på en sådan är svårare men antagligen nödvändigt. Indexsparande kan, i värsta fall, orsaka självsvängningar, ungefär som när alla på ett instabilt skepp förtvivlat springer i flock från sida till sida. Det är inget hållbart ägarsystem för de utmaningar som väntar”.

"Låt oss tänka på Greta Thunbergs ord"

Michael Brune, vd för Sierra Club, en av USA:s största klimatorganisation, är försiktigt positiv till Black Rocks nya strategi. I en kommentar hos CNBC skriver han:

”Men när vi firar Finks tillkännagivande, låt oss också tänka på Greta Thunbergs ord vid årets FN-klimatmöte i Madrid. ’Det största hotet är inte passivitet’, sade hon. ”Den största faran ligger i då politiker och vd:ar ger skenet av att de gör något medan ingenting i själva verket händer utom finurlig bokföring och kreativ pr”, skriver han, för att längre ner i texten fortsätta:

”Larry Fink har lovat stora förbättringar i hur Blackrock gör affärer. Det är goda nyheter för alla som bryr sig om planeten, men han gjorde det till stor del eftersom miljoner av oss stod upp och krävde att företag skulle bekämpa den klimatkris de själva i högsta grad varit med och skapat. Om dessa förändringar inte blir verklighet, måste vi fortsätta att sjunga, skrika och ställa krav utanför Blackrocks kontor. För det verkar som att någon på insidan lyssnar”, skriver han.