Startsida - Nyheter

Zoom

Ingen frihet i sikte för Kolmårdens delfiner

En av Kolmårdens delfiner.

Coronapandemin har satt stopp för Kolmårdens nya delfinshow “Hope” som skulle haft premiär redan i maj. Men är det inte dags att sätta stopp för hela delfinariet? Det tycker Djurrättsalliansens Daniel Rolke, som följt Kolmårdens delfiner i decennier.

– Delfinerna var en av de saker som gjorde mig intresserad av djurrättsfrågor, säger Daniel Rolke.

Han var med och startade föreningen Rädda delfinerna på 90-talet och är numera verksamhetschef på Djurrättsalliansen.

Daniel Rolke tycker att delfinariet på Kolmården inte borde finnas och har lagt ned mycket energi på att upplysa allmänheten om hur delfinerna har det. Som att väldigt många delfiner dör i förtid.

Nyfödd delfinkalv med sin mamma, 2018. Foto: Kolmården/Parks and Resorts

Syre får ta del av en lista som Djurrättsalliansen begärde ut av Kolmården för några år sedan och som visar när alla delfiner i djurparken har fötts och dött sedan Kolmården öppnade delfinariet 1969, fram till och med 2016. Efter det ska inga delfiner ha dött.

På listan finns 73 delfiner från de första: hanen Skipper, honan Penelope och hanen Flip som fångades in från havet och fick ett mycket annorlunda liv i bassängen på Kolmården – till de sista med namn som Sonar, Pärla och Peach, som fötts på Kolmården. Precis som alla andra delfintillskott sedan 1984.

Dödfödda ungar

Men många delfiner på listan har inget namn. Det är dödfödda ungar eller ungar som föddes levande men dog efter kort tid.

Av de 73 på listan har 61 dött och 12 lever. Men vad säger det egentligen? Syre räknar ihop åldrarna på de 11 delfiner som dött under 2000-talet. Alla har dött på Kolmården utom en hane som flyttades till Bloom i Antibes, han blev drygt ett år gammal. Medelåldern för delfinerna som dött är bara tre månader, och dödligheten bland de delfiner som föddes under perioden och stannade på Kolmården var nästan 70 procent.

Daniel Rolke tror att en förklaring till den höga dödligheten historiskt sedan start kan vara att delfinerna drogas.
– Flera före detta delfintränare har gått ut och sagt att man ibland drogar delfiner. Det är enda sättet att få dem att hålla sams.

Daniel Rolke på Djurrättsalliansen. Foto: privat

Drogar?

– Ja. Man kan inte ha fler än en hane, annars blir det lätt bråk. Men Kolmården har alltid förnekat det och aldrig velat lämna ut sina veterinärjournaler. Och det är väldigt vanligt på delfinarier utomlands.

Hur många delfintränare har ni hört det ifrån?

– Två tränare från Kolmården. Men jag vet inte om de gör det just nu, de senaste åren. Men fram till 2010 så ska man ha drogat delfinerna. Det gör man ofta med djur i fångenskap, man ger preventivmedel eller starkt hämmande medicinering för att undertrycka vissa aggressiva beteenden, framför allt mellan hanar, säger Daniel Rolke.

En del av delfinlistan från Kolmården. Den visar bland annat när delfiner har fötts och dött. 

Enligt Daniel Rolke blev den första hanen, Flipper, över 40 år just för att han fick vara dominerande medan de andra hanarna medicinerades och dog betydligt yngre. Sedan började man skicka iväg hanar som föddes på Kolmården till andra djurparker – om de överlevde. Det stämmer enligt listan.

"Ren myt och lögn"

På 80-talet blev både Flip och Skipper pappor, men därefter har en hane i taget varit pappa till alla nya ungar som fötts. Ibland har det funnits två hanar i flocken, men då har den ena varit väldigt gammal och den andra väldigt ung. Efter några år har den unga tagit över som avelshane. Numera är det elvaårige Sting som är enda hanen i flocken, efter Pichi som dog 32 år gammal på nyårsafton 2014.

Filip Johansson är djurchef på Kolmården och ansvarig för delfinerna. Vad delfinen heter framgår inte. Foto: Rickard Moréus / Parks and Resorts

När Syre frågar Kolmårdens djurchef Filip Johansson om droganklagelserna säger han först att det skulle de aldrig göra. 
– Att vi medicinerar delfiner för att ändra deras beteende, det är ren myt och en lögn och absolut ingenting vi håller på med.

Var tror du att ryktet kommer ifrån?

– Det kan jag inte svara på, men jag vet att det har hängt med i många år. Om det har varit så långt tillbaka i tiden att man velat ändra betendet, det kan jag inte svara på i dag. Men jag har svårt att tänka mig det, för vi vet hur vi ska träna de här djuren och ta hand om dem utan att medicinera dem på det sättet.

Så du vet inte hur det var före din tid?

– Nej, jag kan inte säga vad man gjorde här från 60-talet och framåt eller på något annat delfinarium heller.

Två av Kolmårdens delfiner., okänt vilka. Foto: Micke Seiko / Parks and Resorts

Det kan ha varit så?

– Absolut, det är jag inte främmande för att man kan ha gjort. Men i dag gör vi inte det, säger Filip Johansson.

Han fortsätter:

– Sen är det så, att om vi ska göra en större ombyggnad, vi kanske borrar i väggen, eller innan ett veterinärt ingrepp, då kan vi ge vissa stressade individer lugnande. Precis som vi gör med alla våra djur och som människor också kan få i vissa situationer i sitt liv.

Om det är en ombyggnad som pågår ett tag, betyder det att de får lugnande en längre period?
– Nej, vi läser av djurens beteende varje dag. Om vi ser att ett par individer har ett stressat beteende, och det bästa vi kan göra för djuren är att ge lugnande, då gör vi det. Men det är inget vi håller på med veckovis. Vi är väldigt måna om att delfinerna ska ha ett så naturligt beteende som möjligt.

Hur kan delfinerna använda sitt naturliga beteende att leta efter föda?
– Vi har många olika sätt att utfodra våra delfiner, så att de får jobba både mentalt och fysiskt för att få tag i fisken. Till exempel kan vi gömma fisken i en växt. Djurvårdarna är väldigt finurliga i att hitta på lösningar. Sen är träningen i sig ett av våra viktigaste verktyg, att vi fysiskt och mentalt stimulerar våra djur på daglig basis. Vi har lika många tränare som delfiner som jobbar varje dag hela året med att se till att de har det så bra som det bara går, säger Filip Johansson.

Kolmårdens delfinshower lockar hundratusentals besökare ett normalt år. I år har showen ”Life” ännu inte haft premiär, på grund av coronarestriktioner. Bild från när Kolmården fyllde 50 år, 2015. Foto: Sofia Andersson, mffoto/Parks and Resorts 

Att träna är viktigt också för att delfinshowerna ska hålla en hög klass. Under högsäsong körs uppvisningarna fem gånger per dag, för upp till 1800 personer åt gången. Men med Folkhälsomyndighetens coronarestriktioner på max 50 i publiken är det ingen idé att uppträda alls.
– Nej, det skulle bli alldeles för få som fick möjlighet att se den.

Särskild kalvpool kan ha ökat överlevnaden

Filip Johansson tar spontant upp att det är ett problem för Kolmården att delfiner som föds inte överlever. Han berättar att de sedan 2011 har en särskild kalvpool för att bättre kunna ta hand om nyfödda ungar.

Det hjälpte dock inte en honkalv som föddes 2015. “No name” blev 10 dagar gammal. Men 2018 föddes tre nya ungar, Alana, Finn och Neptun, som lever och mår bra. Trenden med hög dödlighet bland kalvarna kan alltså ha brutits.

Motståndet växer globalt

Samtidigt som människor världen över älskar delfiner och att se delfiner, växer motståndet mot att hålla delfiner i fångenskap,  att utnyttja dem i shower och att “simma med delfiner”.

Organisationen Dolphin project har sammanställt en lista över delfinarier som hittills antingen har stängt eller som aldrig kom längre än till planeringsstadiet.

Människor tittar fascinerat på några delfiner i Akvariet i Genova. Foto: Chris Blonk / Unsplash

Listan omfattar länder i Asien, Europa, Afrika och Syd- och Nordamerika, till exempel Tyskland, England, USA, Egypten, Argentina, Australien, Nicaragua, Polen och Thailand. 78 delfinarier har stängt eller hindrats från att öppna, på grund av samhällets ändrade syn på valar i fångenskap. Flera länder och städer har helt förbjudit delfinarier.

Barndomsminnen från Kolmården

Kommer Sverige att vara med på listan i framtiden?

Daniel Rolke har nästan gett upp hoppet. Det är lätt att få människor i Sverige att skriva på upprop för att förmå svenska researrangörer att bojkotta delfinarier utomlands. Men delfinariet här i Sverige vill de flesta inte att man rör.

– Det är väldigt motigt. Vi märker när vi gör inlägg att många håller med oss, men många har också barndomsminnen från att ha åkt till Kolmården och sett delfinerna, och tyckt att det varit väldigt speciellt. Det är som att det är något heligt över just Kolmården.

Delfiner som simmar fritt i havet, Mexico. Foto: Talia Cohen / Unsplash

För Daniel Rolke är det enkelt och självklart.

– Det går aldrig att jämföra en bassäng med havet. En liten steril bassäng jämfört med havet med alla organismer och delfinernas naturliga beteende som att jaga, som de aldrig får göra längre. Av den anledningen tycker vi att delfinarier bör förbjudas.

Läs också:
87 procent av Indiska oceanens valar kan ha dödats av kommersiellt fiske, Syre 4 mars 2020

Resebolag slutar marknadsföra delfinarier, Syre 7 oktober 2019

Fotnot: Inte heller Syre får ta del av Kolmårdens veterinärrapporter. 

Riksdagen säger nej till att stänga delfinariet

När Sverige fick sin nya djurskyddslag tändes hoppet hos många djurvänner att Kolmårdens delfinarium skulle tvingas slå igen. Det skrevs debattartiklar och djurrättsorganisationer uttalade sig hoppfullt.

Men alla motioner som föreslagit just det har fått blankt nej, med luddiga hänvisningar till djurskyddslagen. Så sent som hösten 2019 motionerade både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna för ett förbud mot att ha delfiner och andra valdjur i fångenskap. 

Motionerna besvarades den 18 mars i klump tillsammans med flera andra motioner om djurvälfärd, med att de inte bifölls eftersom “arbete redan pågår på området eller att åtgärder har genomförts”.
Syre har sökt miljöminister Isabella Lövin för att be om en förklaring, men har inte fått något svar.

Se riksdagsdebatten här (video).

Länder och städer som har förbjudit delfinarier

– Storbritannien, 1993: Det som ledde till ett förbud mot delfinarier var från början en rapport från landets miljödepartement, “A Review of Dolphinaria”. År 1990 ändrades Storbitanniens djurparkslagar och är nu världens striktaste. Marina däggdjur kan i praktiken inte hållas på zoo eftersom de måste kunna leva i liknande sociala strukturer som i det vilda.

– Ungern, 1993: Fem flasknosdelfiner importerades illegalt i juli 1992. Den ena dog första veckan. I oktober samma år skickade Ungern tillbaka delfinerna till Ukraina och stängde delfinariet.

– Indien, 1998: Tre flasknosdelfiner som importerades till Indiens enda delfinarium 1998 dog inom tre månader. Det fick myndigheterna att stänga delfinariet och förbjuda import av delfiner.

– Nicaragua, 2003: Delfiner får inte längre utnyttjas.

– Finland, 2016. Finlands enda delfinarium i Särkänniemi Adventure Park, Tammerfors, stänger ned för gott. Anledningen uppges vara dålig lönsamhet.
Vancouver, 2017: Efter att två vitvalar oförklarligt dog beslöt den kanadensiska staden Vancouver att inte längre tillåta några valdjur på stadens akvarium.

– Mexico City, 2018: Ett tillägg i Mexico Citys djurskyddslag förbjuder delfiner att användas i kommersiella syften.

Organisationen Dolphin project har sammanställt en lista över 78 delfinarier som har stängts eller aldrig kom längre än till planeringsstadiet på grund av samhällets ändrade inställning till delfiner i fångenskap. Listan omfattar länder i Asien, Europa, Syd- och Nordamerika och finns här:
https://www.dolphinproject.com/campaigns/captivity-industry/captive-facilities-closed/

Svenska djurrättsrörelsen och Kolmården

Djurrättsalliansen är den enda svenska djurrättsorganisationen som har kampanjer riktade direkt mot Kolmården. World Animal Protection Sverige riktar sig mer mot delfinarier utomlands och att vi ska ”resa djurvänligt” bland annat genom att bojkotta delfinarier och att simma med delfiner.
Djurens Rätt jobbar med upplysning ”så att konsumenterna ska veta vad det är de besöker”. Organisationen har också drivit kampanjer för att få resebolag att bojkotta delfinarier, senast hösten 2019.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV