Radar · Djurrätt

87 procent av Indiska oceanens valar kan ha dödats av kommersiellt fiske

För varje 1 000 ton tonfisk som fångas i nät drabbas även 175 valar.

Omkring fyra miljoner valar, främst delfiner, har fastnat i fiskenät som bifångst i den kommersiella jakten på tonfisk i Indiska oceanen sedan 50-talet. Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Endangered species research.

Antalet delfiner i Indiska oceanen kan ha minskat med mer än 80 procent under de senaste decennierna, uppskattningsvis 4 miljoner små valar har fångats som ”bifångst” i kommersiellt fiske sedan 1950, enligt studien. Mängder av delfiner fastnar i näten som bifångst och kastas överbord vilket gör det svårt att avgöra exakt hur stora antal det handlar om, skriver The Guardian.

Enligt studien fångades så många som 100 000 valar fångades i kommersiella gälnät, där fisken kommer igenom med huvudet men fastnar i gälarna, som bifångst 2006. Men även många andra arter så som hajar och sköldpaddor. En viss minskning har skett och på senare år ligger antalet 80 000 valar.

Studien leds av forskaren Charles Anderson, från Maldivian manta ray project på Maldiverna, som säger till The Guardian att beståndet av delfiner i Indiska oceanen minskat med 87 procent sedan 1980, då storskalig fisket av tonfisk i Indiska oceanen började.

Iran, Indonesien, Indien, Sri Lanka och Pakistan är fem länder som fångar mest tonfisk med hjälp av gälnät. Tillsammans med Oman, Jemen, Förenade Arabemiraten och Tanzania stod dessa nio länder för nästan all bifångst av delfiner.

Studien fann att för varje 1 000 ton tonfisk som för närvarande fångas fångades också cirka 175 valar.