Radar · Miljö

Sveaskog ”vinnare” av årets greenwashpris

Märkning på stolpe av Sveaskog i Västmanland utanför Köping.

Det blev skogsbolaget Sveaskog som tog hem det inte så smickrande Greenwashpriset, som Jordens Vänner delade ut under söndagen.
– Sveaskog anstränger sig för att framstå sig som skogsvårdare istället för skogsskövlare, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström i ett pressmedelande.

Med en tydlig marginal var det Sveaskog som fick den negativa utmärkelsen Svenska Greenwashpriset 2020. Företaget fick över 2000 röster.

– Att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn, säger Mikael Sundström i pressmeddelandet.

Jordens Vänner kritiserar Sveaskog bland annat för att bidra till kalhyggesskövling, stora virkesuttag i bolagets så kallade ekoparker, och att bolagets monokulturella odling inte lämnar sly till älgar att äta. Så sent som i april skrev Syre om Sveaskogs planer på att avverka skog i ekoparken i småländska Hornsö, ett av västra Europas viktigaste områden för hotade insekter.

Det är tionde gången som miljöorganisationen delar ut sitt inte så hedrande pris, och genom åren har det skapat rubriker och debatt kring de nominerade och greenwashing som fenomen. Tidigare vinnare är bland annat Centerpartiets styrelse, Svenskt flyg och oljebolaget Preem. För att läsa mer om årets nominerade läs Syres reportage från i fredags här.

– Att så många företag och branschorganisationer känner att de måste jobba med klimat- och miljöfrågorna är såklart något som vi som miljöorganisation tycker är bra. Men förvånansvärt många verkar mer intresserade av att visa upp sina goda ambitioner för framtiden än sina betydligt blekare miljöinsatser och utsläppsminskningar här och nu. Det är faktiskt väldigt lätt att undvika greenwashing. Man levererar först och snackar sen, säger Mikael Sundström i pressmeddelandet. 

Läs även: Syre Förklarar greenwashing (artikel från 24 september 2020).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV