Radar · Miljö

Så kan Östersjöns enda val räddas

Den akut hotade östersjötumlaren är inte en egen art, men tillhör en genetisktavskild population med ett separat reproduktionsområde.

Trots att östersjötumlaren är akut hotad pågår både fiske och fartygstrafik i områden där den behöver skydd. Nu föreslår det internationella forskningsrådet ICES att EU inför nödåtgärder för att rädda valen.

– Vi kan inte förlora en enda val per år som bifångst, det klarar inte populationen. Jag tycker det vore otroligt sorgligt om vi utrotar vår enda val.

Så sa tumlarforskaren Julia Carlström till Sveriges radio i och med att östersjötumlaren placerats i kategorin akut hotad på årets rödlista. Bedömningen grundas på att antalet reproduktiva individer är få – färre än 100 fertila honor – och minskande.

Bland de största hoten mot östersjötumlaren finns miljögifter som dioxin, att den fångas som bifångst vid fiske och bullerstörningar från fartygstrafik.

Nu vill det internationella forskningsrådet ICES se nödåtgärder från EU för att rädda östersjötumlaren, som totalt bara har några hundra individer kvar. 98 procent av dem beräknas vistas i svenska vatten under sommaren, då de parar sig och föder sina ungar. 

ICES föreslår fiskeförbud i vissa områden under vissa tider, bland annat i det stora Natura 2000-området Hoburgs bank och Midsjöbankarna söder om Gotland, där östersjötumlarna samlas under sommarmånaderna för att para sig.

Trots att Natura 2000 är ett naturskyddsområde fortgår både fartygstrafik och fiske, något som fått svenska Greenpeace att i en intervju med TT kalla området ett ”låtsasreservat som bara finns på pappret”. Kjell Larsson, professor i sjöfartsvetenskap vid Sjöfartshögskolan i Kalmar ger stöd till påståendet.

– I dagsläget finns inga som helst restriktioner. Det är bara linjer på en karta. Varje år passerar omkring 30 000 lastfartyg rakt igenom det här känsliga området, och fiske är fortfarande tillåtet, säger han till TT.

Läget är akut för Östersjöns enda val
Läget är akut för Östersjöns enda val. Antalet reproduktiva individer är få – färre än 100 fertila honor – och minskande. Foto: Sven Koschinski

"Ta ert ansvar"

Förutom fiskeförbud vill forskningsrådet ICES se en bred användning av så kallade ”pingers”, alltså enheter som sänder ut särskilda korta och höga ljudsignaler, som skrämmer bort tumlarna så att de inte fastnar i fiskenäten. Därtill krävs kraftigt förbättrad övervakning av bifångster, enligt ICES.

De vetenskapliga råden kommer som en reaktion på en förfrågan som 22 miljöorganisationer gav EU-kommissionen 2019, däribland Coalition clean baltic. Ida Carlén, som är organisationens expert på tumlare kommenterar råden i ett pressmeddelande:

– Vi är väldigt glada att ICES nu kommit med råd kring akuta åtgärder för att skydda den starkt hotade Östersjötumlaren från att drunkna i fiskenät, och vi uppmanar EU-kommissionen och länderna kring Östersjön att ta sitt ansvar och genomföra dessa åtgärder så fort som möjligt. Det är som ICES skriver i sitt råd också viktigt att dessa akutåtgärder följs upp med minst lika kraftfulla långsiktiga åtgärder.

Vad krävs från Sverige?

För att Sverige ska skapa ett faktiskt skydd för tumlarna krävs en så kallad havsplan, som tas fram av Havs- och vattenmyndigheten, HaV. Planen blir vägledande när Sverige sedan förhandlar med EU och International maritime organization (IMO) som hanterar fiske respektive sjöfart.

Vad fisket beträffar säger Magnus Danbolt, naturvårdshandläggare och marinbiolog vid länsstyrelsen i Kalmar till TT att en förfrågan är inlämnad till HaV, om att förbjuda i första hand allt garnfiske. Han säger sig vara försiktigt optimistisk till ett bifall:

– De indikationer vi får är att EU inte vill att Östersjöns enda valart ska dö ut. Man har fått upp ögonen för att det är en genetiskt isolerad och mycket utsatt tumlarpopulation.

För fartygstrafikens del ser det mörkare ut.  Kjell Larsson vid Sjöfartshögskolan i Kalmar säger till TT att miljöintressen kan komma att ställas mot varandra, eftersom en längre körsträcka kan öka utsläppen av växthusgaser:

– Då vägs klimatfrågan mot biologisk mångfald. Men utsläppen kan minskas genom att minska farten. Det är ett oacceptabelt läge att vi har så enormt mycket fartygstrafik i dessa känsliga områden. Det är inte rimligt att vi först utser skyddade områden och sedan inte ger dem ett vettigt skydd.

Läs mer: Bottentrålning och kalhyggen förlänger rödlistan (artikel från 16 april 2020) och Massdöd – människans avtryck på jorden (artikel från 9 april 2020).

Fakta: Tumlare

En vuxen tumlare blir 140–170 centimeter lång och väger 40–60 kilo. De lever sällan längre än tolv år, blir könsmogna vid tre till fyra års ålder och parar sig under sommaren. Honorna kan få en unge.
Dödligheten bland Östersjötumlarna är hög, så varje hona måste få i genomsnitt fyra ungar under sin livstid för att beståndet ska vara stabilt.
Tumlare är en av de minsta tandvalarna och jagar bland annat sill, småtorsk, smörbultar, tobis och pirål.
Tumlarna kring Sverige är uppdelade i tre skilda populationer.
Östersjöbeståndet består av knappt 500 individer och är genetiskt skilt från de tumlare som lever i Västerhavet. De beskrivs som akut hotade på Artdatabankens rödlista. Ett av de främsta hoten är fiske, där tumlaren fastnar som bifångst i nät. Andra hot är undervattensbuller, miljögifter, förändringar i ekosystemet och minskad bytestillgång.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten och TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV