Radar · Morgonkollen

Morgonkollen

God morgon!

Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. 
Här kommer några av nattens och morgonens viktigaste nyheter. 86 miljoner barn. Så många riskerar att hamna i fattigdom under resten av 2020 på grund av coronaviruspandemin, enligt Unicef och Rädda Barnen. Den största ökningen befaras ske i bland annat Europa.  Hur ska FN:s hållbara utvecklingsmål kunna uppnås när världen härjas av coronapandemin? Frågan diskuteras i dag torsdag vid ett virtuellt högnivåmöte som FN:s generalsekreterare António Guterres, Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Jamaicas premiärminister Andrew Holness tagit initiativ till. Donald Trump kommer inom kort att skriva under en presidentorder om sociala medier. Det uppger Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany.
 
 

"Motgången är snillets barnmorska." – Napoleon Bonaparte (1769–1821), fransk kejsare.

BEMÄRKELSEDAGEN

I dag är det internationella mensdagen. Syftet är att sprida information om mens, menshygien och bryta tabun. I många länder är mens skambelagt, vilket orsakar svårigheter för kvinnor. Den första mensen kan också innebära att flickor anses redo att giftas bort.

I dag är det också Den stressfria dagen, Internationella krama en musiker-dagen, Parfymfria dagen och Internationella burgardagen.

DET HÄNDE DÅ

För 25 år sedan, 1995, vann hästen Copiad Elitloppet på Solvalla med Erik Berglöf i sulkyn. Redan året före hade Copiad vunnit det prestigefyllda internationella loppet på Solvalla, som har körts sedan 1952.

För 100 år sedan, 1920, dömdes den så kallade kosacköversten Hadjetlaché till döden av svensk domstol. Hadjetlaché hade flytt från ryska revolutionen men ville fortsätta bekämpa bolsjevikerna. Han skapade en liga som tillfångatog tre personer som de av misstag trodde var bolsjevikagenter och torterade och mördade dem i en villa utanför Stockholm. Domen omvandlades senare till livstids fängelse.

För 115 år sedan, 1895, skrev svenska tidningar om ”Englands förnämsta luftseglarsällskap”, The balloon society of Great Britain, som hade stöttat svensken Salomon August Andrées våghalsiga plan på att nå Nordpolen i luftballong. Sällskapet hade även valt in Andrée som hedersledamot. Ballongexpedition slutade senare i katastrof på grund av undermåligt material och bristande kunskap om förhållandena.

6…

…universitet hade Sverige när Linköpings högskola för 45 år sedan, 1975, invigdes som universitet av kungen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV