Radar · Integritet

Saudiarabien slutar avrätta barn

Kronprins Mohammed bin Salman, som misstänks för inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi, ligger bakom flera social reformer i Saudiarabien.

Inga minderåriga ska längre dömas till döden, meddelar Saudiarabien. De som fått dödsstraff utmätta för brott som de begått när de varit under arton år får sina domar upphävda.

Saudiarabien hör till de länder som avrättar flest människor per invånare. I världen som helhet döms allt färre döms till döden men i Saudiarabien gick utvecklingen åt motsatt håll ifjol, vilket Syre berättade om i förra veckan. I kungadömet delas dödsstraff ut till bland annat politiska dissidenter.

Men nu kommer besked om vissa liberaliseringar av rättsystemet. Under lördagen spreds nyheten att Saudiarabien slutar med spöstraff och dagen efter meddelade den statliga ”Kommissionen för mänskliga rättigheter” att dödsstraff för minderåriga avskaffas, rapporterar bland andra nyhetsbyrån Reuters.

Kronprinsen Mohammed bin Salman ligger bakom flera sociala och ekonomiska reformer i syfte att modernisera landet. Bland annat har kvinnor fått större möjligheter att arbeta och att röra sig i samhället. Det betyder inte att landet är på väg att bli en demokratisk rättsstat. Människorättsorganisationer som Amnesty international kritiserar återkommande landet, bland annat för godtyckliga gripanden och tortyr.

Även om spöstraffet nu avskaffas, försvinner inte alla kroppsliga bestraffningar. Den som döms för stöld riskerar fortsatt amputation av händer eller fötter.

Efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi i oktober 2018 drog Saudiarabien på sig omfattande internationell kritik. Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul och misstankar finns om att kronprins Mohammed bin Salman var den som beställde mordet.

Läs mer: Amnesty: Fortsatt minskning av bekräftade avrättningar globalt (artikel från 21 april 2020).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV