Radar · Integritet

Amnesty: Fortsatt minskning av bekräftade avrättningar globalt

Wang Shijian och Wong Tin-soong leds till en stadion i Shenzhen, Kina för ett offentligt tillkännagivande av dödsdomar på grund av narkotikabrott 1996.

Antalet bekräftade avrättningar minskade med 5 procent 2019, från minst 690 till 657. Men i ett fåtal länder ökar avrättningarna, enligt en ny rapport från Amnesty.

– Saudiarabiens ökade användning av dödsstraffet, också som ett vapen mot politiska dissidenter, är en oroande utveckling. Det är också chockerande att se den stora ökningen av avrättningar i Irak. Där har antalet avrättningar nästan fördubblats på bara ett år, säger Clare Algar, utrednings- och policychef på Amnesty International, i ett pressmeddelande.

Flest avrättningar sker i Kina (tusentals), Iran (minst 251), Saudiarabien (184), Irak (minst 100) och Egypten (minst 32), enligt Amnesty. Dock omfattar statistiken inte Kina, där dödsstraffet är en statshemlighet.

Clare Algar säger att glädjande är att avrättningarna fortsätter att minska i världen.

– Dödsstraffet är ett motbjudande och omänskligt straff, och det finns inte heller några trovärdiga bevis för att det skulle avskräcka från brott mer än vad ett fängelsestraff gör.