Radar · Miljö

Flygen nästan fullbokade – men resandet har minskat

Charterflygen är nästan fullbokade under höstlovet, men antalet resor ligger fortfarande på mycket lägre nivåer än innan pandemin.

Många utrikesflyg är nästan fullbokade under höstlovet, trots coronapandemin. Men antalet som flyger utomlands är ändå inte i närheten av vad det brukar vara, då avgångarna har minskat kraftigt.

Sedan i somras har resandet legat ungefär 60 procent lägre jämfört med tidigare år. En trend som också går att se nu, under höstlovet, enligt resebolag som Apollo och Tui.

Men många charterflyg är ändå nästan helt fullbokade nu under höstlovet. Det beror delvis på att antalet flygavgångar har blivit färre, på grund av förutsättningarna som råder under pandemin.

– Trots att det är en betydligt lägre efterfrågan än vanligt kan man säga att den är högre än vad vi först hade förutspått. De senaste veckorna har vi satt in extra avgångar från Stockholm, Göteborg och Malmö. Det går att ordna på ganska kort varsel, det är ganska lätt att hitta flygplan och hotellbäddar nu, kan man säga, säger Adam Györki, kommunikationschef på Tui,  till Dagens nyheter.

Utbudet på solresor är dock begränsat till länder som Grekland, Cypern och Kanarieöarna, då utrikesdepartementet avråder från icke-nödvändiga resor till länder utanför EU, med anledning av coronapandemin.

Kanarieöarna kan införa krav på negativt covidtest

Under tisdagen uppgav lokala myndigheter på Kanarieöarna att kraven för både inhemska och utländska turister kan komma att skärpas. Om lagförslaget går igenom innebär det att turister kan behöva uppvisa ett negativt covidtest för att släppas in på hotell, rapporterar TT. 

Det lokala styret på Kanarieöarna väntas ta beslut om lagförslaget under veckan.

Mindre utsläpp

Restriktionerna under coronapandemin har lett till mindre föroreningar, renare luft och minskade globala utsläpp av växthusgaser.

Läs mer: Minskat flygande kan få effekter även över tid