Radar · Miljö

Greta svarar efter avslöjande om Amazons övervakning

Greta Thunberg går i svaromål med Amazon efter att Vice avslöjat att företaget håller koll på den rörelse hon gett upphov till, Fridays for future.

Genom läckta dokument har tidningen Vice i veckan kunnat berätta om en övervakningsapparat som bland annat håller koll på unga klimataktivister. Nu svarar Gereta Thunberg: ”Vi är ärade”, på Twitter.

Det var i veckan som Vice publicerade en granskning om hur Amazon håller koll på vad de anser vara element som kan störa deras affärsverksamhet. Det kan vara alltifrån fackliga organisatörer till unga klimataktivister i Fridays for future eller Greenpeace.

Anställda inom företaget följer grupperna noga via sociala medier och ledningen får återkommande exakta uppdateringar om planerade protestaktioner. Hur många som kan tänkas medverka och när och var de kommer att äga rum, enligt de läckta dokumenten.

Syftet är enligt ett av dokumenten Vice erhållit att ”lyfta potentiella faror som kan påverka Amazons verksamhet (möjlighet), för att möta kundernas förväntningar”.

Något som fått den numera världsberömda klimataktivisten Greta Thunberg att kommentera uppgifterna på Twitter: 

”Vi är ärade! Men med all respekt Amazon, om ni anser att skolbarn som slås för en säker framtid är ett hot mot er affärsverksamhet, då behöver ni se över hur ni prioriterar…”.

"Inget ovanligt eller fel"

Amazon kommenterar de läckta dokumenten i Vice med:
 
”Som alla ansvarsfulla företag upprätthåller vi en säkerhetsnivå inom vår verksamhet för att se till att våra anställda, våra byggnader och våra lager är säkra. Det inkluderar att ha intern verksamhet som arbetar tillsammans med rättsliga myndigheter. Allt vi gör är i enlighet med lagar och bestämmelser och med insyn och stöd av lokala myndigheter. Alla försök att göra en stor sak av det eller att antyda att vi gör något ovanligt eller fel, är oansvarigt och fel”.

I Vice artikel framkommer också uppgifter som indikerar att ett ökänt företag som arbetar med spioneri ska ha använts för att hålla koll på fackliga företrädare. Uppgifter som Amazon starkt tillbakavisar i artikeln.

Under black friday pågår också världsomspännande protester mot Amazon under hashtaggen #MakeAmazonPay, protester som kritiserar företaget för att vara alltifrån anti-fackliga till att brista i sitt miljö- och klimatarbete.

Läs mer: Jeff Bezos vill bli klimathjälte –donerar miljoner till sjögräsprojekt

Läs mer: I dag öppnar Amazon Sverige – stark oro kring arbetsvillkoren