Radar · Politik

Hongkong fruktar inskränkta friheter

Människor demonstrerar i Hongkong mot Fastlandskinas stärkta grepp över Hongkong i augusti förra året.

Slutet för Hongkongs självstyre och ett allvarligt hot mot press– och yttrandefrihet. Oron är stor för vad den säkerhetslag som är på väg att drivas igenom kommer innebära.

Förbud mot all verksamhet som underminerar den nationella säkerheten, så kan säkerhetslagen sammanfattas. I Kinas ögon omfattar det allt som hotar deras suveränitet över Hongkong. Att protestera genom att skända kinesiska flaggor eller andra nationella symboler kan räcka för att bli straffad.

Säkerhetsstyrkor ska sättas in för att upprätthålla lagen, enligt förslaget som lades fram av det centrala kinesiska styret och omedelbart omfamnades av Hongkongs högsta ledare Carrie Lam.

I dag satte polis in tårgas mot demonstranter som protesterade mot Pekings hårdare grepp över Hongkong, vilket Syre berättar om här.

Reportrar utan gränser hör till dem som nu med oro följer utvecklingen i Hongkong. De fruktar att lagarna kommer att användas för att attackera journalister. Organisationens svenska ordförande pekar i tidningen Journalisten på att reportrar greps och attackerades redan i samband med protesterna i Hongkong i fjol. Detta trots att det strider mot Hongkongs lagar.

– Med en ny säkerhetslag skulle det inte ens finnas en teoretisk möjlighet att dra poliser inför rätta, säger Erik Halkjaer.

Redan 2003 ville det kinesiska kommunistpartiet att lagen skulle träda i kraft, men backade efter massiva gatuprotester. Nu hänvisar kommunistpartiet till de stora protesterna i Hongkong ifjol när man argumenterar för lagen.

I Hongkong anser både demokratiaktivister och forskare nu att säkerhetslagen hotar Hongkongs självstyre – vilket Carrie Lam bedyrat inte är fallet.

– Det här är början på slutet för Hongkong och ett land, två system, sa professorn i statsvetenskap vid Baptist University i Hongkong Kenneth Chan till The Guardian.