Radar · Politik

Tårgas avfyrad mot demonstranter i Hongkong

Kravallutrustad polis utanför parlamentshuset i Hongkong under onsdagen.

Nya protester har brutit ut i Hongkong, där ett förbud mot att vanära Kinas nationalsång debatteras. Kravallpolis har slagit en ring runt parlamentsbyggnaden och försöker skingra demonstranter med tårgas.

Gatubilden i centrala Hongkong präglas under onsdagen av tusentals poliser, som övervakar alla försök att demonstrera mot de styrande. Enligt uppgifter i The Times är så många som 10 000 poliser ute på gatorna för att hindra nya protester. Dessutom är ett antal tunnelbanestationer avstängda.

Myndigheterna har satt upp en två meter hög, vattenfylld barriär kring det lokala parlamentet, som i dag debatterar ett planerat förbud mot att vanära Kinas nationalsång.

Vid 11-tiden på förmiddagen, lokal tid, såg insatsen ut att ha lyckats i sitt syfte, men några timmar senare uppstod oroligheter.

I en offensiv mot demonstranter som samlats använder polisen bland annat tårgas och pepparsprej, rapporterar vittnen från centrala Hongkong. Enligt Reuters försöker polisen få bort demonstranter från en gata som ockuperats.

– Det är i praktiken som ett utegångsförbud, säger demokratiaktivisten Nathan Law till AFP.

– De styrande måste förstå att människor är förbannade.

Ska förbjuda separatism

Att visa bristande respekt för Kinas nationalsång, ”De frivilligas marsch”, ska kunna ge upp till tre års fängelse enligt lagförslaget. Bakgrunden är att Peking upprörts över att hongkongbor, framför allt fotbollsfans, buat under nationalsången för att visa sitt missnöje med kommuniststyret.

Förslaget har tidigare utlöst slagsmål i parlamentet, där bara en del av politikerna utses genom allmänna val vilket hindrat prodemokratiska ledamöter från att nå majoritet.

De har dock kunnat förhala processen. Men efter en tredje debatt i kammaren om lagen, planerad att ske nästa vecka, väntas lagen kunna röstas igenom.
Den prodemokratiska rörelsen ser lagen som ytterligare ett sätt för Peking att begränsa de friheter som hongkongborna åtnjuter.

Trump hotar med ”någonting"

USA:s president Donald Trump sade på tisdagen att USA följer utvecklingen i Hongkong. Han ville inte säga om landet planerar någon form av sanktioner mot Kina, men betonade att ”någonting” kommer att ske.

Och jag tror att ni kommer att tycka att det är intressanta saker. Det är något ni kommer att höra talas om innan veckan är slut, sade han på en presskonferens.

TT