Radar · Migration

Storbritannien ska skicka åter båtflyktingar: ”Det här är slutet”

Allt fler flyktingar anländer via båt till Storbritannien.

Flyktingar som anlänt via Engelska kanalen till Storbritannien ska deporteras med flygplan till Frankrike, Tyskland och Spanien, rapporterar The Guardian. Bland de som ska deporteras finns personer som är självmordsbenägna.

Hittills i år har över 4000 flyktingar anlänt till Storbritannien i små båtar och sjöodugliga flottar. Det är långt fler än föregående år, då drygt 1800 flyktingar anlände.

Dussintals av de som anlänt i små båtar ska nu sättas på charterplan och deporteras till Frankrike, Tyskland och Spanien de kommande dagarna. Det är på grund av Dublinförordningen som det brittiska inrikesministeriet kan deportera flyktingarna. Dublinförordningen bestämmer vilket land inom EU som ansvarar för någons asylansökan, och principen är att det är det första landet den asylsökande anländer till som ska hantera ansökan.

En av flyktingarna som ska deporteras kommer från Jemen och är självmordsbenägen. Han är just nu under uppsikt på grund av sitt psykiska tillstånd, enligt The Guardian.

– När de gav mig biljetten tänkte jag att ”det här är slutet”. Det finns inget jag kan göra för att rädda mig själv nu, säger mannen från Jemen till tidningen.

En annan person säger till The Guardian att de som nu ska deporteras kommer lämnas vind för våg, och att deras öde kommer ligga i händerna på gäng och smugglare ännu en gång.

Organisationen Detention action menar att det är en nationell skam för Storbritannien att först låsa in flyktingarna och sedan deportera dem.

– Det är vår nationella skam, att vår regering under en global pandemi har använt sina resurser till att låsa in personer med självskadebeteende och offer för trafficking och nu ska spendera mer pengar på att flytta dem till andra EU-länder. Dublinsystemet är inhumant och onödigt och vi hoppas att Storbritanniens deltagande i det närmar sig slutet, säger Detention actions chef Bella Sankey.

Hon syftar på att Storbritannien efter att övergångsperioden för Brexit passerat inte längre kommer att vara en del av EU:s gemensamma asylpolitik.

Jurister från bland annat byrån Duncan Lewis har arbetat för att stoppa några av deportationerna.

Vill avskräcka

Som Syre tidigare har berättat är situationen för flyktingar i nordöstra Frankrike mycket dålig, med konstanta vräkningar och misshandel från polisens sida. Förhållandena har blivit värre under coronapandemin eftersom många hjälporganisationer avbrutit sina insatser.

De som nu ska deporteras har antingen påbörjat en asylansökan någon annanstans eller lämnat fingeravtryck i databasen Eurodac, som visar att Storbritannien inte är det första landet de anlände till. Enligt det brittiska inrikesministeriet kommer de alltid försöka avlägsna de individer som på sin väg mot Storbritannien rest genom länder som kan anses vara säkra. Det första flygplanet med en båtflykting som anlänt via kanalen lämnade Storbritannien förra veckan, och fler planeras de kommande veckorna och månaderna.

Enligt Storbritannien ska det avskräcka människor från att göra den farliga resan över Engelska kanalen i båt.