Radar · Politik

Storseger för vänsterkandidaten Ocasio-Cortez

Alexandria Ocasio-Cortez i munskydd under primärvalskampanjen.

Med över 70 procent av rösterna kammade Alexandria Ocasio-Cortez hem nomineringen i Demokraternas primärval i sitt kongressvaldistrikt.  Klimatrörelsen Sunrise movement hör till dem som jublar över resultatet.

För två år väckte den då 28-åriga Alexandria Ocasio-Cortez uppmärksamhet världen över när hon – som kallade sig själv demokratisk socialist – tog en storseger i primärvalet i New Yorks fjortonde distrikt och sedan också valdes in i representanthuset.

När primärval inför höstens val hölls under tisdagen var stödet för Alexandria Ocasio-Cortez ännu starkare – 72,6 procent.

Utmanaren Michelle Caruso-Cabrera fick nöja sig med 19,5 procent av rösterna. Detta trots att hon backats upp av bland andra lobbyorganisationen Amerikanska handelskammaren, som vanligen främst stöttar republikanska kandidater.

Alexandria Ocasio-Cortez beskriver det mandat hon fått av väljarna som ”omvälvande”.

– Det visar att våra politiska ställningstaganden inte är slumpartade utan exakt vad vårt samhälle har väntat på, säger hon i en video.

New Yorks 14 distrikt är ett starkt fäste för Demokraterna och allt talar för att hon kommer att vinna över den republikanska kandidaten i höstens val.

Stöttade Sanders

Alexandria Ocasio-Cortez var en del av Bernie Sanders kampanj för att bli Demokraternas presidentkandidat. När Sanders gav upp uttalade hon sitt stöd för Joe Biden. Som Syre tidigare rapporterat har Ocasio-Cortez nu en ledande roll i en rådgivargrupp som ska formulera ny klimatpolitik för Joe Bidens räkning.

I rådgivargruppen ingår också Varshini Prakash, ledare för klimatrörelsen Sunrise movement. Alexandria Ocasio-Cortez har tidigare deltagit i rörelsens aktioner och aktivister i rörelsen har engagerat sig i hennes kampanj inför primärvalet.

Alexandria Ocasio-Cortez var en av flera i Demokraternas vänsterfalang som hade framgång i primärvalen. En av de mest uppmärksammade var Jamaal Bowman som överraskande besegrade den tunge demokraten Eliot Engel, idag ordförande i representanthusets utrikesutskott, rapporterar Politico.

Bowman hör till dem som i likhet med Ocasio-Cortez står bakom klimatprogrammet ”A green new deal” och ”Medicare for all”, statligt finansierad sjukvård.