Radar · Politik

Amerikansk klimatrörelse tar plats bland Bidens rådgivare

Varshini Prakash är en av grundarna till Sunrise movement som samlar tusentals unga amerikaner som kräver en radikal klimatpolitik.

Joe Bidens klimatpolitik ska skärpas. Det hoppas den amerikanska klimatrörelsen Sunrise movement efter att ledaren Varshini Prakash fått plats i presidentkandidatens rådgivargrupp, där också vänsterprofilen Alexandria Ocasio-Cortez får en framträdande roll.

När Bernie Sanders gav upp kampen om presidentposten och ställde sig bakom Joe Biden var det mot löfte om inflytande. Sex politiska områden pekades ut, däribland klimat och hälsovård. I veckan presenterades rådgivargrupper som ska vara med och utveckla Bidens politik på dessa sex områden.

Klimatgruppen ska ledas av kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez tillsammans med den förre utrikesministern John Kerry. Ocasio-Cortez tillhör den vänsterfalang inom Demokraterna som stöttat Sanders och har profilerat sig i klimatfrågan. I fjol la hon fram en resolution i kongressen som bygger på klimatrörelsen Sunrise movements ”Green new deal”, ny grön giv. Enligt denna ska USA vara koldioxidneutralt 2030. Vägen dit går bland annat genom massiva statliga investeringar i förnybar energi och infrastruktur.

Också Sunrise movements ledare Varshini Prakash har plats i rådgivargruppen. I november 2018 deltog både hon och Ocasio-Cortez i en sittdemonstration som riktade sig till Demokraternas ledare i representanthuset med krav på radikalare klimatpolitik.

”För ett och ett halvt år sedan gick vi till Nancy Pelosis kontor och krävde att Demokraterna utvecklar en lösning som är i paritet med klimatkrisens omfattning. Nu hjälps vi åt tillsammans att skriva Demokraternas klimatprogram”, skriver hon.

Alexandria Ocasio-Cortez uppger – liksom Varshini Prakash – att hon tar på sig uppdraget efter att ha samrått med gräsrotsaktivister. ”Vår planet är i allvarlig fara och var än beslut fattas måste folket ha en röst”, skriver hon på Twitter.

För Joe Bidens del är det viktigt att få med sig de många unga väljare som stöttat Bernie Sanders. Till skillnad från Sanders och flera andra av de som tävlat om att bli Demokraternas presidentkandidat har Biden inte ställt sig bakom Green new deal. I hans nuvarande klimatprogram finns löften om satsningar på förnybar energi, men nollutsläpp ska uppnås tjugo år senare, 2050.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV