Radar · Utrikes

70 strandade valar räddade vid Tasmanien

En av räddningsarbetarna vid en av de strandade valarna på Tasmaniens västkust.

Av de omkring 470 grindvalar som strandat vid den australiska ön Tasmaniens västkust har totalt 70 kunnat räddas till djupare vatten, uppger lokala myndigheter.

Minst 380 av dem har dött sedan de upptäcktes i början av veckan. Dödstalet väntas stiga då tiden snabbt rinner ut för de strandade valar som fortfarande är vid liv.

Naturvårdare och volontärer har under flera dagar kämpat i det kalla vattnet, omgivna av valarnas högljudda kvidanden, med att försöka få loss så många som möjligt.

– Vi har omkring 25 individer som vi tror fortfarande har tillräckligt med kraft för att kunna räddas, säger Nic Deka, chef för Tasmaniens naturvårdare, till AFP.

Grindvalarna har en stark social sammanhållning och vissa av de räddade djuren har försökt återvända till sin döende familj. Grindvalar kan väga upp till tre ton och i strandat läge riskerar de att krossas under sin egen tyngd.

Myndigheterna överväger att avliva minst fyra av de döende djuren som man inte lyckats rädda.

Det är inte ovanligt att valar strandar. Men så här många har aldrig tidigare upptäckts på Tasmanien vid ett och samma tillfälle.

Forskare misstänker att de kan ha förirrat sig till grunda vatten i samband med att de jagat, eller då flocken följt efter en eller några få sjuka eller förvirrade individer.

Läs också:
Inte människans fel när valar strandar, Syre 23 september 2020

Fakta: Grindvalar

Grindvalar ingår i släktet delfiner och är de näst största efter späckhuggare.
Det finns två arter: långfenade grindvalar som lever i Nordatlanten och alla hav på södra halvklotet, och kortfenad grindval som återfinns i subtropiska och tropiska hav.
Grindvalar är svarta med vit teckning på undersidan och kraftigt välvd panna.
Hanarna hos arten långfenad grindval har påtagligt långa bröstfenor och blir 5–8 meter långa. Hos kortfenad grindval blir hanarna 4,5–6 meter långa. Honorna är hos båda arterna en eller ett par meter kortare.
Grindvalar håller samman i flockar på flera hundra djur. De livnär sig på bläckfisk och fisk och kan dyka djupt när de jagar.
Grindvalar har påträffats vid Sveriges kuster och i södra Östersjön.
Källa: NE