Radar · Djurrätt

Experten: Inte människans fel när valar strandar

Medlemmar i ett räddningsteam hjälper en strandad val ut till havs utanför Tasmanien den 23 september 2020.

Igår berättade vi att flera hundra grindvalar strandat på den australiska ön Tasmanien. Nu har man upptäckt ytterligare 200 grindvalar mindre än tio kilometer bort. Men att valar strandar är naturligt, enligt valexperten Tom Arnbom.

De flesta av de nya valar som upptäckts var redan döda vid upptäckten. Totalt har över 450 valar strandat på Tasmaniens västkust, vilket gör strandningen till den största som någonsin registrerats i Australien.

Hur kommer det sig att så många valar fastnar med så kort tid emellan, frågar vi WWFs valexpert Tom Arnbom, som följer rapporteringen.

– Jag tror att de nya valar man hittat fastnade samtidigt med de tidigare, men att man inte sett det tidigare. De upptäcktes när man gjorde en flygning över området för att få överblick, säger han.

50 valar har räddats

50 av de valar som upptäcktes på måndagen har kunnat räddas. Totalt har 380 valar dött och ytterligare 30 svävar mellan liv och död, men enligt Tom Arnbom är det kört för de nya valar man upptäckt som fortfarande lever. De befinner sig för långt in och man har bedömt det för svårt att få ut dem genom det smala sundet.

Valars starka sociala kitt gör att de håller ihop
Valars starka sociala kitt gör att de håller ihop. Strandar en val, strandar alla, berättar Tom Arnbom, valexpert på Världsnaturfonden WWF. Foto: WWF

– Det är alltid svårt att rädda valar som strandat eftersom de bara vill simma tillbaka till sin flock. De problemen har man haft nu också med valarna som strandade på måndagen, att de simmat tillbaka. Deras starka sociala kitt gör dem väldigt svåra att rädda, förklarar han.

De senaste åren har svenska medier vid flera tillfällen uppmärksammat att valar strandat på olika platser i världen, och WWF:s Tom Arnbom brukar nästan alltid bli tillfrågad. Varför strandar valar? vill alla veta. Syre ställer frågan på nytt.

– Det är ingen som vet varför valar strandar, och det finns olika teorier. Den här gången tror jag att det berodde på mat. I vattnen utanför Tasmanien finns tioarmade bläckfiskar, och de kan ha jagat dem tills de hamnade på för grunt vatten för att deras ekolod skulle fungera, säger han.
År 2018 strandade 145 grindvalar på en isolerad plats i Nya Zeeland. Då fick Tom Arnbom så många frågor att han skrev ett långt blogginlägg med titeln Varför strandar valar?

”Det finns flera teorier, men en sak är säker. Det är inte något kollektivt självmord eller ett beteende orsakat av klimatförändringarna”,

skrev han då bland annat.

Några av de strandade grindvalarna fotade på måndagen
Några av de strandade grindvalarna fotade på måndagen. Strandningen är den största man registrerat i Australiens historia. Foto: Brodie Weeding/Pool Photo via AP

Andra teorier som brukar tas upp och som spelar in i masstrandningar är att valarna vill samlas runt individer som är sjuka eller i nöd. Ett djurs sjukdom eller förvirring kan därför leda till mångas död.

Men det kan vara skönt att veta att det inte är vi människors fel att valar dör på detta sätt. ”Vi människor ligger bakom mycket hemska saker på jorden men denna händelse … är med stor sannolikhet inte orsakad av oss utan är något ’naturligt’ som hänt otaliga gånger under tiotusentals år”, som bloggen avslutas.

Läs också i Syre: 
Strandade valar ska räddas – 90 redan döda, 22 september 2020