Radar · Morgonkollen

Strandade valar ska räddas – 90 redan döda

Upp emot 270 valar strandade på australiska Tasmanien, nära orten Strahan, på måndagen.

Omkring 90 valar har dött – det är en tredjedel av de grindvalar som har strandat på några sandbankar på västra Tasmanien. Nu ska de 180 valar som än så länge är vid liv försöka räddas i vad som kan bli en lång och komplicerad räddningsinsats.

De flesta av de totalt 270 grindvalarna sitter sedan i måndags fast vid en isolerad sandbank i Macquarie Harbour, på västra Tasmanien i Australien.

Under dagen kommer räddningsmanskap att försöka få ut några av valarna till havs, för att ta reda på hur den resterande räddningsinsatsen ska gå till.

– Vi kommer att analysera valarnas beteende och se vad vi kan göra med dem. Om vi kan flytta dem i vattnet eller vi måste testa något annat alternativ, säger marinbiologen Kris Carlyon på en presskonferens.

Tre ton tunga

Den komplicerade räddningen kan ta flera dagar.

– Djuren är spridda över ett stort område och på väldigt svårtillgängliga ställen. Vi kommet att börja med de individer som har de bästa oddsen och de som vi klarar av att hantera, säger Kris Carlyon.

En grindval kan väga upp till tre ton.

Vissa djur kanske helt enkelt är för stora, eller ligger för oländigt till för att vi ska kunna göra något, fortsätter Carlyon.
Omkring 60 personer, inklusive volontärer och ar
betare från fiskodlingar, hjälper till i insatsen. Kallt och blött väder gör arbetet ogästvänligare för räddningsmanskapet – men är en välsignelse för valarna, som då håller sig blöta och kan överleva längre, enligt Carlyon.

Värsta på tio år

Det är inte ovanligt att valar strandar på Tasmanien, men att så här många valar strandar i samma område samtidigt har inte hänt på minst tio år.

Varför valarna simmar vilse på detta sätt är oklart. Men experter säger att de dels brukar följa en ledare, dels ofta vill samlas runt individer som är sjuka eller nödställda. Det gör att ett djurs sjukdom eller förvirring kan leda till mångas död.