Radar · Basinkomst

”Basinkomst” till en miljon människor – vallöfte i Ecuador

Coronapandemin har slagit hårt mot många människor i Ecuador och nu vill landets sittande regering införa en sorts basinkomst för de fattigaste, förutsatt att partiet vinner valet i februari.

En ”basinkomst” till alla som har förlorat sitt jobb på grund av coronakrisen eller är på väg att bli fattiga. Det lovar Ecuadors sittande parti att införa om de vinner presidentvalet nästa år. Tanken är att basinkomsten, även kallat medborgarlön, ska delas ut som en digital valuta.

En miljon hushåll tros få del av ”basinkomsten” som ska ligga på 400 amerikanska dollar i månaden (motsvarande drygt 3 400 kronor). Det lovar Ximena Peña, presidentkandidat i det sittande regeringspartiet, om hon vinner presidentvalet nästa år. ”Basinkomsten” är en del av ett större paket för att rädda landet ur den ekonomiska kris som coronapandemin orsakat, och pengarna planeras endast betalas ut temporärt tills landet återhämtat sig.

För att få pengarna kan personerna anmäla sig hos socialkontoret. Det kan tyckas påminna om den ”basinkomst” som infördes i Spanien i somras, och som kritiserats av bland annat basinkomstförespråkare för att snarare vara ett villkorat socialbidrag som har lett till omfattande byråkrati. Men i Ecuador uppges samtidigt att ”basinkomsten” ska ges utan villkor om motprestation.

”Basinkomsten” betalas ut i digital valuta

Tanken är att pengarna ska betalas ut i digital valuta, som är kopplad till den amerikanska dollarn, men att pengarna endast går att använda inom landet. Flera ekonomer är kritiska över förslaget om att valutan skulle kopplas till dollarn, eftersom det i praktiken skulle leda till att landet fick två olika valutor och bli beroende av dollarn, rapporterar Expreso. Dessutom kritiseras förslaget av landets tidigare finansminister för att vara ”oansvarigt”, eftersom en del av pengarna ska tas från centralbankens reserver, rapporterar El Comercio.

Reformen ska även bekostas genom höjda inkomstskatter för stora företag och enskilda som har ”undanhållit sina vinster” trots krisen.

En av grundidéerna kring basinkomst eller medborgarlön är att pengar ges till enskilda personer, inte hushåll, och att det ska vara tillräckligt med pengar för att det ska gå att leva på. Dessutom ska den ges utan krav på motprestation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV