Radar · Basinkomst

Basinkomst-seminarium utan kritisk reflektion

Andrew Yang var en av flera kända talare på det streamade basinkomst-seminariet.

Flera kända basinkomst-förespråkare deltog i förra veckan i ett streamat seminarium, som nu har 13 000 visningar på Facebook. Men den som hade väntat sig en intressant diskussion lär bli besviken. Inspelningen består mest av oreflekterade hyllningar till basinkomst och till varandra.

Intressant var dock att basinkomströrelsen i Spanien dissar helt den spanska statens “Ingreso minimo vital”. Det är en summa pengar som nyligen infördes i Spanien för låginkomsttagare och som i en del media har framställts som en sorts basinkomst.
– Det är inte alls någon basinkomst, utan en klassisk traditionell stödåtgärd som skapar en massa administration, byråkrati och stigmatisering, sade Bru Laín, från den spanska basinkomströrelsen La Renta Basica. 
Han menade dock att problemen med “Ingreso minimo vital” har lett till ett ökat intresse för en riktig sorts basinkomst i Spanien.

Basinkomst har seglat upp på agendan i USA

Seminariet tog också upp den enorma förändring som har skett i USA gällande basinkomst. Flera av talarna nämnde att 2017 var det knappt någon som kände till idén, men idag är det en fråga som är uppe på agendan och som har stöd i stora delar av befolkningen, enligt talarna. Att frågan även lyfts av kritiker som säger att basinkomst skulle förstöra USA,  ser det som bevis på att frågan nu tas på allvar.

En rad amerikanska borgmästare har också gått samman i organisationen Mayors for guaranteed income, minst två kandidater till USA:s kongress är för basinkomst och det pågår just nu flera pilotstudier för att testa basinkomst i USA  – och fler är på gång.

Kända personer deltog

Totalt deltog 24 personer i det 1,5 timmar långa seminariet. Några som är kända även i Sverige var bland annat Andrew Yang, före detta presidentkandidat för det demokratiska partiet i USA, och Guy Standing, professor i utvecklingsstudier i Storbritannien och författare till boken ”Prekariatet: den farliga klassen”. De hade dock, liksom de flesta av deltagarna spelat in sina tal innan, så det blev ingen interaktion mellan dem.

Tanken med seminariet tycks främst ha varit att peppa folk att delta i  demonstrationerna för basinkomst som ska ha genomförts på 46 platser runt om i världen den 19 september i år.

Läs även Corona öppnade världens ögon för basinkomst.