Krönikor

Att Alexander Bard är rasist är inte poängen

Alexander Bard har varit lite som Trump: belagd med teflon. Vad han än hittat på har allmänheten förlåtit honom. Tills nu.
 
”Om svarta liv vill spela roll måste svarta liv skärpa sig, studera hårt, gå till jobbet, tjäna sina egna pengar istället för att vara beroende av välfärd, sluta ljuga, komma ur fängelset och bli hjältar istället för självutnämnda offer för världen att skratta åt. Det betyder något!”

För oss som följer amerikansk politik och alt-right-rörelsen finns egentligen inget nytt. Det som förändrats är att retoriken ganska plötsligt trillat utanför PK-korridoren, både där och här, och jag tror Bard hade tänkt retas och provocera vänstern lite lagom, men inte alls var beredd på styrkan i motståndet. Jag delar upprördheten, men tror inte på effekten av de argument som framförs. Man kan kalla honom rasist och frysa ut honom – inte mig emot – men diskussionen vinns med motargument. Och det han skrev är vad många tänker, och de slutar inte tycka som de gör för att han får sparken från TV4.

När jag delade min förra krönika på Twitter dök det upp en meningsmotståndare, vars idéer också mycket påminde om både Bard, Arpi, Breitbart och Tucker Carlson. Och eftersom så stor del av debatten förs i sociala medier är det viktigt att bemöta dem.

Det centrala i BLM är att svarta, främst män, utsätts för systematisk rasism av polisen. Det innebär att om en ung, svart man möter en polis av vilken anledning som helst löper han en många gånger större risk att stoppas, visiteras, arresteras, misshandlas eller dödas än en vit kvinna. Det finns egentligen bara ett motargument som skulle vara giltigt till denna problemställning, nämligen att det inte stämmer. Men det hävdar knappast någon längre. Alla är ense. Svarta särbehandlas av polisen enbart på grund av sin hudfärg.

Det främsta alt-right-argumentet är just det Bard framförde: Att svarta begår fler brott. Och här finns en retorisk fälla: Vi kan förklara hur svarta har haft det sedan slaveriet och hur samhället svikit och barn växer upp i ghetton och landa i att det inte är konstigt att svarta begår fler brott, men det är precis det de vill. De kan då fortsätta med att socioekonomiska faktorer inte spelar någon roll för offren, och så är du insnärjd i en diskussion som inte har ett dugg med sakfrågan att göra.

Istället är svaret att det spelar ingen roll om nittionio procent av alla brott begås av svarta. Polisen har inte rätt att särbehandla på grund av utseende. Vi fräkniga skulle aldrig acceptera diskriminering bara för att andra fräkniga är överrepresenterade när det gäller brott.

Nästa steg är att peka på att alla har bias. Araber kollas extra noga på flygplatser, och ”jag är man, och jag måste acceptera att män begår nästan alla våldtäkter”, förklarar twittraren ivrigt, i försvar av rasprofilering. Och den dag svensk polis börjar stoppa män slumpmässigt för att säkerställa att de inte begått någon våldtäkt och sedan dödar dem utan att det är självförsvar kommer jag att acceptera att det är samma sak.

Det tredje argumentet är att en svart polis en gång sköt en vit kvinna. Och Aftonbladet visade ingen bild på honom. Så ingen visste att han var svart. Vad nu det skulle bevisa.
Och det fjärde argumentet är att George Floyd var ”yrkeskriminell”, och pistolhotat en gravid kvinna. Nu är det visserligen inte sant, men det stämmer att han varit dömd och tjänat av sitt straff. Men det visste inte hans mördare. Och även om han gjort det hade det ändå inte ursäktat mordet.

Jag känner igen tongångarna från den svenska migrationsdebatten för tio år sedan. Migrationsvänliga bemötte migrationsmotståndare med rasismanklagelser, som ibland var befogade, men ibland var överdrivna, och vips handlade debatten om vad man fick säga i ”det här jävla landet” istället för om sakfrågorna. Låt oss inte trilla i den fällan igen.

Svarta i USA särbehandlas, misshandlas och dödas av polis på grund av sin hudfärg. Det är det problem som mest akut behöver lösas.

Jag har aldrig gillat Bard, och jag bryr mig inte om vilka program han är med i. Jag skulle aldrig vilja titta på honom även innan tweeten. Är han rasist? Ja, om han menade det han skrev, eftersom utgångspunkten är att alla svarta är ansvariga för vad andra svarta gör. Men det är inte viktigt, för han är bara en person. Det som är viktigt är att svarta i USA inte längre får särbehandlas, misshandlas eller dödas av polis på grund av sin hudfärg.

En midsommarafton med unikt, härligt väder, med barn och barnbarn!

En midsommarafton utan äldre generationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV