Energi · Mat med Jenny

Supersnabba jultallriken finns i en butik nära dig

Stressad på jul eller bara less på pandemitider? Det behöver inte vara så besvärligt att styra upp ett helt julbord.

Julen 2020 är lite speciell. Oavsett om man sitter helt ensam eller med det lilla sällskapet, kanske motivationen är en aning låg i år. Då kan det vara läge att köra Mat med Jennys supersnabba jultallrik.

Många har möjligheten och tycker dessutom det är trevligt att lägga in sin egen tofu eller svamp i tio klassiska sillkryddor, men för den som varken vill eller hinner finns det numera massor med färdiga alternativ i butiken.

De senaste åren har utbudet av vegosillar exploderat. Coop presenterade förra hösten en egen serie med sillalternativ med smaker som skärgård, curry och senap. På marknaden finns också en tofusill från företaget Fiskexporten. Ett kul sillalternativ är Icas Svill, som är producerad av Hällestad svamp och är baserad på ekologisk shiitake.

Numera behöver man inte laga ett endaste dugg till det veganska julbordet
Numera behöver man inte laga ett endaste dugg till det veganska julbordet. Precis som på det konventionella julbordet finns färdiga sillalternativ och rödbetssallad i butik. Foto: Jenny Luks

En julbordsklassiker som är relativt ny inom det växtbaserade segmentet är rödbetssallad. Vegme tog steget att presentera en rödbetssallad förra året och i år följde både Ica och Rydbergs efter. De sparar en del tid i julstöket.

Och för den som inte får nog av det kletiga finns Yi pin med sin Skagenröra, curryröra och varmrökt tofu, baserad på den egentillverkade och ekologiska tofun från Vallentuna. Även Coop och Ica har numera sina varianter av Skagenröra.

Korv och bullar i stora lass

Tillsammans med färdiga korvar, gottbullar och skinkliknande påläggsskivor är supersnabba tallriken nästan klar. Det finns en lång rad olika växtbaserade korvar tillverkade av soja, vete eller ärtprotein i vanliga matbutiker.

Komplettera med kokt potatis, brysselkål och rödkål. Janssons frestelse är givetvis en klassiker, men tar lite för lång tid för den som vill vara supersnabb. Det får bli en färdigprodukt att sätta upp på önskelistan.

Vill du laga egna rätter? Här är Syres smarriga veganska julrecept:

Strax dags för kul jul och massor av gröna rätter i buffén

Med morötter och aubergine behövs inga laxar eller sillar

Baka kaka och koka riset – nu är det dags för desserterna till julhelgen