Energi · Mat med Jenny

Baka kaka och koka riset – nu är det dags för desserterna till julhelgen

Inga klurigheter alls.

Än hinns det baka inför julafton. Helt växtbaserat givetvis, med Mat med Jennys tips på sköna smaker som lingon, saffran och apelsin. Vi snackar lussekatter givetvis och klassiker som apelsinris. Testa gärna också mjuk pepparkaka med frosting. Den går hem, kan vi lova.

125 g margarin
2 dl vegansk crème fraîche
1 dl lingonsylt
2 dl socker
2 msk mörk sirap
4 dl mjöl
½ dl sojamjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bakpulver
ströbröd

Frosting:

100 g vegansk cream cheese
75 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver

lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

Det finns lite olika teorier om var namnet Ris à la Malta kommer ifrån
Det finns lite olika teorier om var namnet Ris à la Malta kommer ifrån. Vi kallar det Maltes apelsinris så slipper vi spekulationer. Fast, vem är Malte? Foto: Jenny Luks 

Saffranskaka

100 g margarin
2½ dl sötad soja- eller havredryck
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk sojamjöl (kan hoppas över)
3 tsk bakpulver
1-2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
ströbröd

Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.

Maltes apelsinris

5 dl kall risgrynsgröt
2 dl vegansk dessertgrädde
2-3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.

Ulrika Hörnell-Wiberg står bakom detta fina recept på sockrade, saftiga veganska lussekatter
Ulrika Hörnell-Wiberg står bakom detta fina recept på sockrade, saftiga veganska lussekatter. Foto: Hendrik Zeitler

Ulrikas lussekatter

ca 30 st

½ pkt jäst (25 g)
1,5 dl socker
2 pkt saffran (1 g)
5 dl soja- eller havremjölk
150 g mjölkfritt margarin
12-15 dl vetemjöl
russin
margarin för pensling

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast.

Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225–250 grader i cirka 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.