Radar · Integritet

Vädjade sju gånger – protester mot franskt George Floyd-fall

Fransk polis får kritik för sina arbetsmetoder.

Fransk polis stoppade den 42-årig fembarnspappan Cédric Chouviat. ”Jag kvävs!” ropade han sju gånger när polis tog strypgrepp på honom på marken. Två dagar senare avlider han på sjukhus under andnöd och med en fraktur på struphuvudet.

Cédric Chouviat tittade på sin mobiltelefon medan han körde scooter och åkte omkring med en smutsig  registreringsskylt. Det hävdar de fyra poliserna som stoppade honom, enligt tidningarna Le Monde och Mediapart.

Han arbetade som transportbud och hade ett handsfree-kit med mikrofon. Polisingripandet spelades in.  Tidningarna Le Monde och Mediapart uppger att de har lyssnat på materialet.

Det här hände i januari i år i Paris och nu pågår en utredning för att avgöra om de fyra poliserna kommer att anklagas för dödsfallet eller inte.  Ingen av dem har blivit avstängda. Deras advokat har avböjt att kommentera fallet.

Förutom inspelningen från Cédric Chouviat, finns vittnen till händelsen.  Enligt uppgift upprepade han sju gånger, inom loppet av 22 sekunder: ”Jag kvävs.”

Vittnen har sett hur poliserna har tagit strypgrepp på Chouviat, en kontroversiell och potentiellt dödlig metod som är förbjuden att använda för polis  i många länder. Men inte i Frankrike.

Cédric Chouviats fru Doria och andra familjemedlemmar protesterade i Paris mot polisbrutalitet tillsammans med människorättsaktivister i januari i år.

Hans familj har anklagat polisen för att använda en farlig fasthållningsteknik och hävdar att våldet mot honom var orättfärdigt och omotiverat. Polisen har uppgett att Chouviat hade en förolämpande attityd och ton mot dem.

Den franska polisens behandling av Cédric Chouviat har likheter med det som hände George Floyd i Minneapolis den 25 maj i år, då han sa: ”Jag kan inte andas.” Floyd dog när polis fortsatte att trycka på hans nacke och hals. Händelsen gav upphov till Black Lives Matter-rörelsen och demonstrationer över hela världen.

Efter flera franska protester mot hur poliser agerade när de stoppade Cédric Chouviat, meddelade den franska regeringen att den förbjöd den livsfarliga strypgrepps-tekniken.

Men det beslutet revs upp fem dagar senare, i samband med att polisförbund protesterade mot det här beslutet.

I Frankrike berättar unga svarta och män med arabiskt ursprung att de ofta är offer för polisbrutalitet. Det har Syre tidigare skrivit om.