Radar · Migration

”Som om vi vore hundar” – fransk polis trakasserar minoriteter

Folk lyssnar till Assa Traore under en demonstration mot polisbrutalitet och rasism i Paris, Frankrike, lördagen den 13 juni 2020.

Fransk polis utsätter pojkar och män från minoritetsgrupper för rasistiska och kränkande kontroller. Det visar en ny rapport från Human Rights Watch.

“‘They Talk to Us Like We’re Dogs’: Abusive Police Stops in France (”De pratar till oss som om vi var hundar”: Polisers brutala stoppanden av personer i Frankrike).

Så heter Human Rights Watchs nya rapport som lyfter fram en rasistisk och kränkande mentalitet bland poliser på gatorna i Paris, Grenoble, Strasbourg och Lille i Frankrike.

Svarta pojkar och män, liksom de med rötter från arabisktalande länder, så definierar Human Rights Watch de grupper som utsätts för kränkande och rasistisk särbehandling.

Vuxna män och pojkar på inte mer än tio år kan plötsligt stoppas på gatan utan förklaring av poliser och bli visiterade på ett både hårdhänt och kränkande sätt.

I de flesta fall dokumenterar inte polisen den här typen av insatser.

"Spärrade upp mina ben"

12-årige Koffi berättar i ett pressmeddelande från Human Rights Watch:

”De stoppade sina händer i mina fickor. De spärrade ut mina ben och tog på mitt kön.”

Han och hans skolkamrater skulle åka på  klassresa med lärare in till Paris för att besöka Louvren. Men framför deras skola i Parisförorten Bobigny blev hela klassen stoppad och visiterad.

Koffis lärare protesterade men polisen svarade att de kunde göra vad de ville, enligt rapporten.

18-årige Abdul berättar i rapporten :

”Jag hade en luvtröja på mig, det var vinter och kallt. Jag skulle gå och träna karate inför Frankrike-mästerskapen. När jag var på väg över en gata, blockerade en bil mig … fyra stora män klev ur, omedelbart visste jag att de var poliser. När jag frågade varför de ville stoppa mig, sa de att det var de som ställde frågorna. De sa till mig att öppna min väska och jag gjorde det, men sedan tog en av dem den och tömde den på marken. Jag blev riktigt arg och frågade: ”Varför gör du det här? ”Jag gick ner på alla fyra för att plocka upp mina saker. När jag sedan ställde mig upp tryckte en polis upp mig mot bilen, han spärrade ut mina ben och rörde mig överallt. Han rörde även mina testiklar. Jag kan fortfarande känna tårarna i ögonen.”

Annick Bousba i Grenoble har en son som blev stoppad för första gången när han var 14 år. Han sa att det hände framför alla hans vänner och han kände sig behandlad som någon slags gangster.

”Min son tror inte att polisen är där för att skydda honom. Vad min son har upplevt har fått mig att ifrågasätta polisens åtgärder och deras utbildning mycket”, säger Annick Bousba i rapporten.

Mellan april 2019 och maj 2020 intervjuade Human Rights Watch 48 franska pojkar och 42 män som tillhör minoritetsgrupper i Paris, Grenoble, Strasbourg och Lille.
Hur kvinnor och flickor kan bli utsatta berättar däremot inte den här undersökningen om.

Många av de intervjuade i rapporten uppgav att de stoppades av polis på grund av hur de ser ut och var de bor, inte på grund av deras beteende.

"Vi ser aldrig vita barn bli kontrollerade"

Etnisk profilering – att stoppa människor på grund av deras utseende, ras och etnicitet, något som inte har att göra med personens beteende eller någon rimlig misstanke – det är olagligt och skadligt för både individer och samhället i stort, betonar Human Rights Watch.

Sekou, en 14-åring som bor i Paris, berättar i rapporten att han har blivit stoppad av polis minst sex gånger:

”Vi ser aldrig vita barn bli kontrollerade. När jag är med mina vita vänner tittar polisen inte ens på dem … de säger ”frihet, jämlikhet, broderskap”, men det finns ingen jämlikhet när det gäller den här typen av saker.”

Det finns forskning i till exempel USA som visar att pojkar som har upplevt att polisen har missbrukat sina befogenheter när de har stoppat dem, har uppvisat en högre nivå av posttraumatisk stress.

Diskriminerande identitetskontroller är ett problem som har funnits länge i Frankrike, hävdar Human rights watch.

Stora demonstrationer i Frankrike

Tiotusentals människor har demonstrerat i Frankrike i samband med att George Floyd dödades av en vit polis i Minneapolis den 25 maj.

Många i Frankrike har dragit paralleller till ett dödsfall i en Parisförort.  Den 24-åriga Adama Traoré stoppades av polisen för en identitetskontroll men dog sedan i polisens förvar.

Frankrikes inrikesminister, Christophe Castaner, deklarerade nyligen ”nolltolerans” mot rasistiskt beteende. Han påminde om deras skyldighet att visa sina tjänstgöringsnummer vid identitetskontroller.

I ett tal för några dagar sedan, den 14 juni, fördömde president Emmanuel Macron alla former av rasism, utan att nämna polisen. Han sa samtidigt att brottsbekämpning förtjänar ”stöd från offentliga myndigheter och nationens tacksamhet.”

I slutet av april visade den franska regeringens statistik att polisen hade genomfört mer än dubbelt så många stoppanden i parisförorten Seine-Saint-Denis än riksgenomsnittet.

Området anses vara det fattigaste utanförskapsområdet i storstads-Frankrike. Ett antal videor har cirkulerat som visar polisstopp med kränkande, våldsamma och diskriminerande inslag, enligt Human Rights Watch.