Radar · Miljö

Forskare: raps kan täcka halva proteinbehovet

Ett rapsfält på en Sörmländsk åker.

Vegokött från raps skulle kunna täcka halva svenskarnas proteinbehov, rapporterar SVT nyheter. Det samtidigt som oljan kan utvinnas.

Rapsfröka heter den restprodukt som blir kvar efter att olja har utvunnits ur rapsen. Men förädlas den, skulle det kunna stå för en stor del av svenskarnas proteinintag.

– Om man tar all raps som odlas i Sverige på ett år, tar all den rapsfrökaka som blir och plockar ut varenda proteinmolekyl som finns, då skulle det räcka till halva svenskarnas proteinbehov under ett år, säger Karolina Östbring, livsmedelsforskare vid Lunds universitet till Svt. 

Vinst för miljön

Forskningen som Syre rapporterat om tidigare, är ännu inte i hamn med en färdig produkt – men förhoppningarna är stora, då protein av raps, likt soja, håller hög kvalitet. 

– Tänk om vi kunde använda oss av det här proteinet för att delvis ersätta köttet, vilken grej det vore för miljön, har Karolina Östbring tidigare sagt till Syre.

Men raps är inte den enda proteinrika produkten som forskarna sätter hopp till. En annan är växtprotein från industrihampa.

Där har forskarna för första gången lyckats ge en produkt ”tuggmotstånd”, genom att utsätta den för hög temperatur och tryck.

– Vi står inför en klimatkatastrof där många människor måste byta från hög andel animaliskt protein till vegetabiliskt för att sänka klimatpåverkan på det vi äter. Vi människor gillar väldigt mycket att tugga på någonting. Det är därför bland annat som vi uppskattar kött så mycket, säger Karolina Östbring till SVT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV